|
✿
|
Autor |
Zpráva |
Kathory >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: st září 30, 2009 4:42 pm Předmět: |
|
|
ilona napsal: |
Ty v Praze žiješ, tak to neslyšíš a snad už "pražštinu"ani nevnímáš -ale řekla bych, že mezi jihočeskou češtinou a pražštinou je přece jen rozdíl . Pražština je má jiný rytmus , více se v ní natahují samohlásky.
( a - nevím proč - někteří Pražané mluví takovým nepřirozeně vysokým hlasem.)
V Jižních Čechách se taky "zpívá", ale jinak . |
Souhlasím s Ilčou. Obecná čeština se používá po celých Čechách, ale v Praze má trošku jinou podobu. Už jsem se setkala s tolika lidmi z Prahy, co zpívali jak když tahají kočku za ocas a "haléé, ale oni préééj mluví normáálněě" Prostě to neslyší. Někdo natahuje míň, někdo víc. Neříkám, že to dělá každý, ale v Praze se s tím setkávám moc často. Zní mi to strašně nepřirozeně...
speedy.gonzales391 napsal: | Cože, jaká pražština zase , nesmysl... Se na mě nezlobte, to je vyloženě blbost todle |
Spee, prosím neber to nijak zle, nemyslím to jako urážku, ale zrovna Ty máš tu "pražštinu" strašně výraznou  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
speedy.gonzales391 >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: st září 30, 2009 4:47 pm Předmět: |
|
|
Kathory napsal: | Spee, prosím neber to nijak zle, nemyslím to jako urážku, ale zrovna Ty máš tu "pražštinu" strašně výraznou  |
Já si byl jistej, že to někdo okomentuje  _________________ Jsem jak?? jsem a komu se to nel?????????????Âb?????????????Â, a??..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
* >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: st září 30, 2009 9:35 pm Předmět: |
|
|
speedy.gonzales391 napsal: | Kathory napsal: | Spee, prosím neber to nijak zle, nemyslím to jako urážku, ale zrovna Ty máš tu "pražštinu" strašně výraznou  |
Já si byl jistej, že to někdo okomentuje  |
Já teda nevim, ale mě se to nezda, speedy mluvíš dobře, mě přijde, že to dost lidí přehaní  _________________ [url=http://www.TickerFactory.com/exercise/wKnrlto/]
[/url] |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
Nicole >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 11:24 am Předmět: |
|
|
Ad pražština: podle mě je to spíš tak, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
Já když stojím třeba v davu před koncertem, tak se mě lidi ptají odkud jsem. Když řeknu z Prahy, koukají jak zjara :"cože ? My mysleli odněkud z Moravy nebo tak". A pak prý, že si mysleli, že pražáci mluví tak a tak a já ne. Hm. Já ale nikde jinde v životě nežila.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
Allean >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 12:24 pm Předmět: |
|
|
wensdy napsal: | speedy.gonzales391 napsal: | Kathory napsal: | Spee, prosím neber to nijak zle, nemyslím to jako urážku, ale zrovna Ty máš tu "pražštinu" strašně výraznou  |
Já si byl jistej, že to někdo okomentuje  |
Já teda nevim, ale mě se to nezda, speedy mluvíš dobře, mě přijde, že to dost lidí přehaní  |
Wen naprostej souhlas  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
hankabar >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 2:48 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem si tohle vlákno přečetla od začátku - nebylo původně o tom, jak kde čemu říkáme? Opět se to nějak zvrtává do toho, jak je ta pražština neskutečně hrozná To už je skoro navážení se |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
Kathory >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 3:48 pm Předmět: |
|
|
No, ono se ta "pražština" řešila už na první stránce tohoto vlákna
Jinak mohu všechny pražské ujistit, že nejde o navážení, ani alibismus, ani nic jiného. V tomhle mi dá za pravdu většina moraváků, lidé z Prahy to prostě neslyší, když jsou na to u sebe zvyklí... (A opravdu neznám jediného Pražana, který by nenatahoval, a to jich znám dost) Ale vymlouvat to nikomu nebudu. Proti Praze nic nemám, přítel je z Prahy, Praha se mi jako město líbí, nemám z ní ani žádné komplexy Ale nikomu to neberu, jen mi natahování šílené vadí stejně jako vadí x tuctů lidí moje ostravština  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
hankabar >RADA STARŠÍCH<

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 4:00 pm Předmět: |
|
|
já vím , ale hlavně se tu řešily různé kvedlačky a fialky a to hezké. O pražském přízvuku bylo napsáno už dost. Prostě se vám nelíbí, na to máte právo Ale to omílání a připomínání začíná být krapet únavné.
Mě se třeba líbí výraz, který jsem před lety slýchala od bratra, a teď ho slýchám častěji - že je někdo "vysmátý jak lečo" Zajímalo by mě, kde se tohle vzalo
V Hradci se zase začal rozšiřovat výraz pro něco/někoho divného - "škráblý"  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
Morganna ***moderátorka***

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 4:19 pm Předmět: |
|
|
hankabar napsal: | Mě se třeba líbí výraz, který jsem před lety slýchala od bratra, a teď ho slýchám častěji - že je někdo "vysmátý jak lečo" Zajímalo by mě, kde se tohle vzalo  |
pouzivam taky - akorat jako "vychlamany jak leco"  _________________ Sz??a magiczka przez por???b??? pogryz??y j??? ??mije. Wszystkie gady pozdycha??y, a magiczka ??yje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
ilona ***moderátorka***

|
Zaslal: čt říjen 01, 2009 4:34 pm Předmět: |
|
|
hankabar napsal: |
Mě se třeba líbí výraz, který jsem před lety slýchala od bratra, a teď ho slýchám častěji - že je někdo "vysmátý jak lečo" Zajímalo by mě, kde se tohle vzalo
V Hradci se zase začal rozšiřovat výraz pro něco/někoho divného - "škráblý"  |
Tak tenhle výraz - vysmátý jak lečo - už znám dobrých dvacet let - u nás už se takřka nepoužívá, protože je trapně OUT Ale jak vidno - opět se dostává do kurzu!!!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|