O jménech
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 109, 110, 111
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Dlouhevlasy.cz -> Hyde park aneb Pokec
 Vložte téma mezi Oblíbené&sid=885995aafd185c17a6fa4f9d0e4629c7Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Rhiannon
41-80
41-80


Založen: 22.10.2016
Příspěvky: 54

PříspěvekZaslal: pá říjen 20, 2017 8:42 am    Předmět: Citovat

osminka napsal:
Oživuju staré téma, protože chci trochu poradit. Mám velmi tuctové jméno i příjmení, jméno se mi moc nelíbí, hlavně, když ho někdo ošklivě říká, ale respektuju ho, že ho maminka s láskou vybrala. Tak se nechci přejmenovat, ale přidat druhé jméno. Nenapadlo mě to, až teď jsem uviděla nádherné jméno, vznešené, co by to moje původní vylepšilo, kdyby stálo za ním. Najednou jsem měla pocit, že tohle je přesně ono. a to teď zrovínka propadá občanka, už to ale nestihnu a taky si to musím nechat projít hlavou. A vím, že kvůli tomu bude zle. Dávám tomu tak rok, ať se uvidí, jestli je to pobláznění, které přejde nebo veliká touha, ale bylo by trapné už zase měnit občanku. Co vy na to?


Proč by kvůli tomu bylo zle? Chápala bych, že by rodiče mohlo mrzet, kdybys jméno úplně změnila, ale vložení nového? Pokud se tak budeš cítit líp, jdi do toho Smile
Taky své jméno nemusím, ale nějak jsem si zvykla, a taky mi pomohlo zjistit si jeho význam - zjistila jsem, že s tím se ztotožňuji; a kytka, jejíž latinským názvem to je, spadá do mojí zájmové oblasti, tak aspoň něco Very Happy Ale taky jsem se jednu dobu chtěla "natvrdo" přejmenovat Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Portos
1201-2400. Guru II. kategorie
1201-2400. Guru II. kategorie


Založen: 12.2.2015
Příspěvky: 1558

PříspěvekZaslal: pá říjen 20, 2017 6:38 pm    Předmět: Citovat

Osminko, záleží jen na tobě, jak to cítíš. Mám známou, která si změnila celé jméno (křestní i příjmení), hlavně kvůli problémům s rodiči. A samozřejmě, že ti z toho nebyli nadšení, ale nakonec se přes to přenesli a jí to dodalo kuráž ty problémy řešit. Dnes má s otcem přátelský vztah jako nikdy předtím.
To ovšem neznamená, že změna jména je samospásná (ale to je asi jasné).
Jinak změna jména není z úředního hlediska problém, když k tomu dodáš aspoň trochu rozumné odůvodnění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
osminka
601-1200. Guru III. kategorie
601-1200. Guru III. kategorie


Založen: 29.12.2007
Příspěvky: 611

PříspěvekZaslal: so říjen 21, 2017 8:55 am    Předmět: Citovat

Myslím, že zdůvodnění není potřeba v případě přidání jména, na to je nárok ze zákona. Problémy jsou jinde, hlavně usedlí příbuzní, posmívající se kolegyně, bydliště na vesnici, vyšší věk atd. Můj důvod by byl hlavně ten, že by mě to nakoplo, k někomu tak se jmenujícímu bych se chovala jinak a nezanedbávala bych ho. A zjistila jsem, že právě tuto kombinaci jmen v republice nikdo nemá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Titania
~ Strážkyně tématu ~


Založen: 13.12.2007
Příspěvky: 3906

PříspěvekZaslal: ne říjen 22, 2017 2:38 pm    Předmět: Citovat

Ahoj Osminko, je milý Tě tu zase vidět. Smile
Jestli to jméno fakt chceš a budeš se s ním cítit líp a sebevědoměji, tak bych do něj šla. Jenom se trošku bojím, jestli od toho nečekáš víc, než Ti to může poskytnout (tak trochu mě k tomu vede to, jak říkáš, že by ses k někomu s tím jménem chovala jinak a nezanedbávala bys ho) - mám dojem, že právě takovýhle přístup okolí k sobě bys za pomocí toho jména chtěla změnit. Jenže takhle to přidání novýho jména to bohužel asi fungovat nebude. Z toho, co píšeš (a co jsi tu psávala kdysi), by asi důležitější než změna samotného jména byla změna přístupu. Něco jako: "tak hele, lidi, mám nový jméno, mně se líbí, tohle jsem já, a jestli se Vám na mě nebo na mým novým jméně něco nelíbí, je to čistě Váš problém a trhněte si nohou." Protože někteří lidi prostě vycítí nejistotu a nedá jim to, aby se Tě nepokusili znejistit ještě víc. Na druhou stranu Ty se na názor tohohle typu lidí můžeš fakt vybodnout, protože Ti stejně nic dobrýho nepřinese.
A každopádně by to nový jméno, který se Ti líbí a našla ses v něm, mohlo bejt dobrej impulz k tomu začít přiblblý nelichotivý poznámky okolí pouštět jedním uchem tam a druhým ven a nic si z nich nedělat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
osminka
601-1200. Guru III. kategorie
601-1200. Guru III. kategorie


Založen: 29.12.2007
Příspěvky: 611

PříspěvekZaslal: út říjen 24, 2017 6:06 am    Předmět: Citovat

Nemyslela jsem, že by se druzí líp ke mně chovali, spíš ještě hůř, ale že bych se k sobě líp chovala já, že bych asi změnila přístup k nějaké péči o sebe, k pořádku okolo sebe atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nikinka
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 25.10.2011
Příspěvky: 2962
Bydliště: Pribram

PříspěvekZaslal: út říjen 24, 2017 10:31 pm    Předmět: Citovat

Tohle téma bylo pro mě a muže celkem živý před 2 lety, kdy jsme vybírali jméno pro dítě. Máme balkánský příjmení (já jsem bez -ová) a bylo docela těžký něco vybrat, aby to ladilo. Klasický český jména jsme nechtěli, protože s příjmením by to bylo snad i směšný. Nakonec jsme vybrali jméno Adrien.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 109, 110, 111

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.