BYLINKY aneb BABKY KOŘENÁŘKY
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Dlouhevlasy.cz -> Příroda, ekologie a žití v souladu s přírodou.
 Vložte téma mezi Oblíbené&sid=7a0bf53118ec18dee8c41c61329a5c44Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Barbastelle
41-80
41-80


Založen: 28.4.2011
Příspěvky: 68

PříspěvekZaslal: čt červen 23, 2011 4:58 pm    Předmět: Citovat

Kosmatice jsou placičky z květu černého bezu - květ se namočí v těstíčku, hodí se na pánev... A je to výborné.=)
A šťávu jsem dělala z květů... Z plodů ani náhodou, Jablonec je z chladnějších krajů, tady si na plody ještě dlouho počkám.=)
Jéje... s jitrocelem bych se mohla pustit do jitrocelového sirupu.=)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Déscantes
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 18.5.2007
Příspěvky: 4735

PříspěvekZaslal: čt červen 23, 2011 6:28 pm    Předmět: Citovat

Barbastelle napsal:
Mimochodem jakým způsobem vaříe kdo bezovou šťávu? Zkouším ji letos poprvé a zajímal by mě něčí osvědčený recept...=)

Čerstvé bezové květy (co nejvíc) nasypeš do nějaké větší mísy a zaliješ vodou - tak nějak přiměřeně. Prostě aby byly ponořené. Rozkrájíš citron na kolečka a dáš ho mezi ty květy, ať šťávu okyselí. Necháš být tak den, a druhý den (my teda někdy až třetí den) se to scedí, osladí cukrem - nevím teď přesný poměr, méně než kilo na litr určitě - dobrý je třtinový - rozmícháš a je to.
Děláme to takto zasyrova, nevaříme. Máš v tom všechny vitamíny Smile Chutná to výborně.
Jitrocelový sirup chci zkusit letos.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Klarusa
*** šéfredaktorka serveru ***


Založen: 10.11.2006
Příspěvky: 6037

PříspěvekZaslal: čt červen 23, 2011 6:34 pm    Předmět: Citovat

Mně se osvědčil tento recept. Dávám přednost mírnému povaření, přece jenom bych nerada, aby potom sirup někam "odpochodoval" (i když při rychlosti, s jakou ho spotřebováváme, by to nejspíš nestihl... Twisted Evil )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Déscantes
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 18.5.2007
Příspěvky: 4735

PříspěvekZaslal: čt červen 23, 2011 6:45 pm    Předmět: Citovat

Nevím, mě se nikdy nezkazil.
Babička ho myslím vaří, zkoušela jsem oba a oba chutnají dobře-tak je to asi na každém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bonemína
***moderátorka***


Založen: 30.8.2007
Příspěvky: 6526

PříspěvekZaslal: čt červen 23, 2011 7:14 pm    Předmět: Citovat

Já dávám na litr vody kilo cukru a zarovnanou polévkovou lžíci kyseliny citronové. Tenhle poměr se perfektně pamatuje. A do hotového malou trošičku rumu (ne víc než čajovou lžičku na litr), konzervace je nutná.
_________________
A co hadi, krtek a vypelichany sokol?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Clondyk
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 21.4.2006
Příspěvky: 1922

PříspěvekZaslal: pá červen 24, 2011 4:26 am    Předmět: Citovat

Bezinkovou šťávu dělávala má babička, jaký poměr cukru tam byl to nevím, ale za beton vím, že to bylo půl na půl s RUMEM... ještě tím normálním, né s těmi slivkami, co dneska za rum vydávají , stačila jedna štamprdle na noc a člověk spal jak miminko... Razz Laughing Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jitty
~ Strážkyně tématu ~


Založen: 16.4.2007
Příspěvky: 2999

PříspěvekZaslal: pá červen 24, 2011 8:03 am    Předmět: Citovat

na konzervaci je tam cukr,není třeba přidávat rum,ale kdo chce Laughing

já dělám tento:
25 velkých květů
1,5 litru převařené zchládlé vody
1-2 citrony na kolečka
Nechat den stát v hrnci pod utěrkou
Pak přes utěrku přecedit, přidat 0,5 kg cukru a zahřívat. Teplé nepřevařené se leje do sklenic a uchovává se v chladnu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Barbastelle
41-80
41-80


Založen: 28.4.2011
Příspěvky: 68

PříspěvekZaslal: pá červen 24, 2011 8:44 am    Předmět: Citovat

Výborně...=) Něco z toho vyzkouším... A nebo si to mírně poupravím dle toho, kolik se mi podaří nasbírat květů a kolik budeme mít doma citronu atp. Snad se na tom moc zkazit nedá.
A jitrocelový sirup letos zkusím a budu referovat jak dopadl.=)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jitty
~ Strážkyně tématu ~


Založen: 16.4.2007
Příspěvky: 2999

PříspěvekZaslal: pá červenec 08, 2011 4:05 pm    Předmět: Citovat

máte tip na dobrou bylinkovou knížku?já mám oblíbenou zelenou lékárnu, jinak máme doma starší bylinkové knížky a tam je hodně bylinek co už nejsou moc vidět.
chtěla bych něco spíš z lidového léčitelství ne ty klasické populární knížky.
je dobrý třeba ten několikadílný zentrich?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ilona
***moderátorka***


Založen: 13.10.2006
Příspěvky: 7425

PříspěvekZaslal: pá červenec 08, 2011 7:13 pm    Předmět: Citovat

jitty napsal:
máte tip na dobrou bylinkovou knížku?já mám oblíbenou zelenou lékárnu, jinak máme doma starší bylinkové knížky a tam je hodně bylinek co už nejsou moc vidět.
chtěla bych něco spíš z lidového léčitelství ne ty klasické populární knížky.
je dobrý třeba ten několikadílný zentrich?

Ted znovu vyšla kniha od Marie Treben,zahlédla jsem ji u nás v knihkupectví - ale nejsem si jistá, jak se jmenuje - asi Zdraví z boží lékarny. Mám její první vydání u nás(vyšla těsně po revoluci) a tehdy jsem z ní byla hodně nadšená.
Od Zentricha mám taky jednu útlou knihu o léčivkách a jsem s ní také spokojená. Smile

Ještě jsem našla tohle:

http://www.vitalita.cz/zivotni-cesta-marie-treben


Naposledy upravil ilona dne pá červenec 08, 2011 7:15 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Další

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.