|
✿
|
Autor |
Zpráva |
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:33 am Předmět: |
|
|
vege-segedínský guláš
100g sojových kostek (BonaVita), 2 zel. bujóny, olej, 2 cibule, sladká paprika,, mletý kmín, mletý pepř, sůl, 300g kysaného zelí, 2st. česneku, kys. smetana, mouka.
Nejprve připravíme sojové kostky podle návodu (dáme vařit 1l vody s kostkou bujónu, můžeme přidat i soj.omáčku a ostré koření, vhodíme kostky a mírně vaříme 10-15min, poté je scedíme a zbavíme přebytečné vody). Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, sojové kostky a restujeme. Poté přidáme sladkou (příp. i pálivou) papriku, mletý kmín, opepříme, osolíme a můžeme lehce poprášit hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem a dusíme 15min. Kyselé zelí dáme na síto, lehce propláchneme vodou a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Zahustíme kys. smetanou s moukou |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:35 am Předmět: |
|
|
GRUZÍNSKÝ MIŠMAŠ
1 lilek, cibule, mrkev, zel. paprika, rajčata, olej, libovolné pikantní koření, koriandr, česnek, olej, sůl, petržel, arabský chléb (nebo pita)
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, necháme odležet. Cibuli, mrkev a zelenou papriku nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Oloupeme rajčata a nakrájíme na kolečka. Lilek orestujeme dohněda a poklademe jej na dno zapékací misky. Poté posypeme pálivým kořením, drceným koriandrem a česnekem. Poklademe orestovanou zeleninou a dáme na 30 minut zapéct při 180°C. Nakonec je možno směs promíchat a ozdobit zelenou petrželí a kolečkem cibule. Podáváme v přehnutém arabském chlebu (nebo jej nalámeme a přikusujeme). |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:36 am Předmět: |
|
|
hehe, já mám koukám v počítači uloženo hodně receptů |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:38 am Předmět: |
|
|
Bramburky se sejrem
1 kg brambor, 2 cibule, 3 st česneku, petrželka, olej, sůl, vegeta, mozarella
Oloupeme asi kilo brambor (pro čtyři lidi spíše méně), nastrouháme je na tenké plátky (jako salátovou okurku), na půlkolečka nakrájíme dvě cibule, tři stroužky česneku a připravíme si svazek petrželky nasekané najemno. Na pánvi rozpálíme olej (ne olivový), zesklovatíme cibuli, poklademe plátky brambor a přiklopíme pokličkou. Necháme osmahnout z jedné strany a promícháme. Pozor, v této fázi se tenká kolečka brambor snadno připalují, takže je lepší je hlídat a občas promíchat. Poté přidáme česnek a petrželku, dosolíme, ochutíme vegetou (či jiným kořením na zeleninu) a těsně před tím, než jsou brambory hotové, na nich necháme mírně rozpustit jednu nebo dvě ?koule? mozarelly. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:40 am Předmět: |
|
|
to nevím, jak se menuje ríkejme tomu Mungo na kari....
100g uvařených mungo fazolí (lépe klíčky), 3 mrkve, půl celeru, 1 cibule, (4 rajčata), 2 lžíce másla, kari, sůl, bílý pepř, 200 ml zel. vývaru (např. z kostky), 100 ml smetany.
Cibuli, celer, mrkev nakrájíme na kousky a orestujeme na másle (cibuli vhodíme první), poprášíme kari kořením, zředíme vývarem a dusíme asi 10 min. Poté přidáme rajčata (já je tam nedávám, ale v receptu jsou), mungo fazole a směs dobře prohřejeme. Zahustíme smetanou, dochutíme kari, solí a pepřem. Směs by měla být kašovitá, proto nedávat příliš vody. Podáváme nejlépe s dlouhozrnnou rýží. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:41 am Předmět: |
|
|
Zapečené kapustičky
600g růžičkové kapusty, 300g brambor, 250ml smetany, sůl, pepř, 1 jarní cibulka, olej na smažení, máslo na vymazání
Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, důkladně omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme. Vodu potom dokonale slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Potom povařené kapustičky přendáme do větší máslem vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 smetany, dobře je osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme. Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 175°C asi 30 minut. Abychom vytvořili z brambor zlatavou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném oleji. Pak osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě je společně krátce zapečeme. Při podávání můžeme kapustičky na talíři ještě posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou. Toto jídlo chutná i těm, kteří jinak kapustičky nemusí |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:42 am Předmět: |
|
|
Mexické fazole
Olej, větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregáno, bazalka, pepř, chilli (nebo směs ?Mexické bylinky?), cikánská omáčka, kečup (nebo rajčatové pyré), konzerva červených fazolí ve slaném nálevu.
Na olej cibulku (nebo dvě), na kostičky nakrájenou cuketu (bez vnitřků), až cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, tak česnek, okořenit oregánem, bazalkou, pepřem a chilli. Přidat cikánskou omáčku a kečup (nebo rajčatové pyré - nikoliv protlak) a nakonec konzervu fazolí (trochu nálevu odlít). Směs by měla být hustá. Pokud není, tak ještě chvíli vařit. Podávat s chlebem nebo s kukuřičnými cracery např. Chio Tortillas (pikantní). |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:43 am Předmět: |
|
|
Ehm , něco jednoduššího : ČOČKA
Čočka, olej, cibule, hl. mouka, sůl, majoránka, česnek, cukr, ocet.
Čočku namočit na dvě hodiny. Dát vařit s vodou, udělat cibulovou jíšku (cibulku na oleji dozlatova, mouku, chvilku povařit), přidat k čočce, zamíchat, osolit, přidat majoránku, česnek, malinko cukru a okyselit octem. Podávat s kys. okurkou a vajíčkem natvrdo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:44 am Předmět: |
|
|
Omáčka na těstoviny ...
Kostka tofu natural, olej, cibule, sůl, 80 g rajského protlaku, 4 malé stroužky česneku, 2 lžíce kečupu
Velkou cibuli (či 2 menší) nakrájíme na drobno a podusíme na oleji, přidáme na drobno nastrouhané tofu, dochutíme sójovou omáčkou (minimálně) a solí. Chvíli dusíme, pak přidáme rajský protlak a protlačený česnek (podle chuti). Nakonec dochutíme kečupem. Směs použijeme na špagety, chléb nebo topinky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:45 am Předmět: |
|
|
hezké staročeské jídlo- Kuba
300g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo na pekáč
Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem. Promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáčku. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|