Vegetarianske recepty
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Dlouhevlasy.cz -> Krása, móda, zdraví + strava
 Vložte téma mezi Oblíbené&sid=39ac20980a69471fd6d4108935fade4aZobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 7:46 am    Předmět: Citovat

ŘEDKVIČKOVÉ MÁSLO PO FRANCOUZSKU-. pomazánka
2 svazečky ředkviček, 150 g změklého másla, 150 g žervé nebo lučiny, sůl a pepř na dochucení
Ředkvičky velmi důkladně omyjte, nejlépe pomocí kartáčku. Případná poškozená místa odkrojte. Několik ředkviček si dejte stranou na ozdobu a ponechte jim i kousek zelené nati ? ve Francii, odkud tahle pomazánka pochází, je to zvykem. Zbytek ředkviček nastrouhejte na struhadle nebo v robotu, jemně posolte a nechte čtvrt hodiny stát. Zelenina pustí hodně vody. Změklé máslo utřete se solí, pepřem a žervé do hladka tak, aby ve hmotě nezůstaly máslové hrudky.Slijte z ředkviček vodu a vmíchejte je do směsi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 7:51 am    Předmět: Citovat

Sekaná z kapusty a další zeleniny

Suroviny:
sójový granulát
sójová omáčka
worchestrová omáčka
polévkové koření klasik

cuketa
kapusta
mražená zeleninová směs s kukuřicí (či podobná)
vývarové kostky
česnek
cibule
strouhanka
sýr
vejce


koření:

everest,

majoránka,

tymián,

houbová vega,

koriandr (nejlépe čerstvě mletý)
a sůl



Postup:
Sója - sojový granulát pokapeme všemi omáčkami, přidáme hodně koření a dvě vývarové kostky, zalijeme vroucí vodou a necháme stát nejméně půl hodiny, pak slijeme.
Zelenina - mraženou zeleninu a kapustu uvaříme do měkka ve vývaru (můžete si pomoci a vařit zeleninu současně se zeleninou na polévku), slijeme.

Tvoření šišek
Jemně nastrouhanou cuketu smícháme se zeleninou a scezenou sójou (scedíme ji co nejvíce a trochu ji i vymačkáme, aby v ní nezůstalo moc vody), znovu přidáme koření, osolíme (bez obav můžete směs ochutnat), přimícháme sýr a vejce, dohušťujeme strouhankou dokud nemáme těsto tuhé konzistence, ze kterého vytvoříme šišky. Šišky podlijeme vodou a poklademe máslem dáme zapéct do trouby na 20 až 25 minut, podáváme s jednoduchým salátem.

Jednoduchý salát:
Rajče, paprika, okurka, pórek jemně nakrájíme, pokapeme olejem a přidáme jemné koření dle chuti, necháme chvíli v chladu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 7:52 am    Předmět: Citovat

zapékané těstoviny se špenátem

Suroviny:
1 balení mraženého špenátu
1 cibulka
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového vývaru
1 balíček těstovin, nejlepší jsou větší těstoviny jako vrtulky, mašličky apod.
1 smetana
2 vejce
100 g sýra
olej

Postup:
Na dozlatova osmažené cibulce udusíme špenát s přidáním vývarové kostky. Dusíme deset minut. Na konci varu přidáme česnek.

Uvaříme v osolené vodě s trochou oleje těstoviny dle návodu na obalu, nerozvařujeme, spíše je necháme trochu nedovařené

Vše smícháme v pečící míse a polijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a posypeme sýrem.

Dáme zapéct do vyhřáté trouby (190 - 200 stupňů) cca na 30 minut.
Podáváme se zeleninovou oblohou.

Variace: nemusíte mít sýr, nebo smetanu, ale alespoň jedno je super.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 7:57 am    Předmět: Citovat

Zeleninové rizoto s houbami

250 g loupaných pohankových krup, 450 ml vody (vývaru), olej, 1 větší cibule, sušené houby (nebo 250 g čerstvých žampionů), 2 stroužky česneku, 250 g čerstvé (mražené) míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, paprika), bylinková sůl, sojová omáčka, petrželka, sůl, pepř

Pohanku umyjeme studenou vodou, zalijeme vodou (vývarem), přidáme 1 lžíci oleje, příp. sůl, pomalu uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 3 - 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí, necháme vychladnout (zabalené v dece, na sporáku, v teplé troubě; je dobré připravit si pohanku několik hodin dopředu, příp. již večer předtím, protože potřebuje více času aby nabobtnala, čehož nedosáhneme ani prodlužováním varu). Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené sušené houby, nebo na plátky nakrájené žampiony, opepříme, podlijeme trochou vody (vývaru) a mírně podusíme. Přidáme zeleninu, česnek a společne vaříme až jsou zelenina i houby měkké. Pak přidáme trochu sojové omáčky, bylinkové soli, pepř, zamícháme vychlazené kroupy a nakrájenou čerstvou petrželku. Společně všechno necháme na mírném sporáku dobře prohřát, případně ještě dochutíme. Podáváme posypané strouhaným sýrem a polité kečupem. Mužeme rovněž zapéct v troubě. Jako příloha je vhodná sterilovaná okurka nebo salát z čerstvé zeleniny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 7:59 am    Předmět: Citovat

Houbové ovesné bramboráčky
50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, vejce, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci petrželky, olej

Nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je cca 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně udusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (s průměrem 5-6 cm). Opékáme je na oleji po obou stranách. Podáváme jako samostatný pokrm s kysaným zelím, nebo salátem z čerstvé zeleniny, posypané strouhaným sýrem a pokapané kečupem, nebo ochucenou kysanou smetanou. Jsou také výborná příloha k masu a zelenině.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 8:00 am    Předmět: Citovat

Vločkové placičky se zeleninou
150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, bylinná sůl, sekaná petrželka (osmažená cibule), cca 200 ml vývaru (voda + vegeta), 100 g vařené nebo zmrazené zeleniny (zeleného hrášku, kukuřice, strouhané mrkve aj.), olej, 2 vejce

Všechno smícháme, přidáme vývar, dobře rozmícháme a necháme cca 1,5 hodiny bobtnat. Pak přidáme vejce, uvařený zelený hrášek a jinou zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme, tvoříme placičky, které smažíme z obou stran na oleji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 8:02 am    Předmět: Citovat

Kuskus se zeleninou a sýrem
Ingredience
1 hrnek kuskusu, 2 hrnky vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 sáček mražené zeleniny (jakoukoliv máme rádi), 250 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, pár oliv, voda na uvaření zeleniny

Postup
Kuskus nasypeme do vhodné nádoby a zalijeme vařící vodou, ve které jsme rozvařili kostku bujónu (kdo nechce bujón, stačí vodu osolit). Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát. V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, do vařící vsypeme zeleninu a asi minutu povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Do kuskusu vmícháme olej, okapanou zeleninu a na kostičky nakrájený sýr. Kdo rád, přimíchá na kolečka nakrájené olivy. Chutná teplé i studené.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 8:07 am    Předmět: Citovat

Zapečené fazole s cibulí (balkánský recept)
300g bílých fazolí, 700g cibule, 2 dl oleje, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou asi 4 cm nad fazole. Necháme aspoň 4 hodiny máčet, nejlépe přes noc. Pak je v jiné vodě přivedeme k varu a vaříme doměkka. Nakonec hrnec zchladíme studenou vodou a otevřeme ho a zcedíme fazole. Po uvaření fazolí očistíme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a osmahneme dozlatova na oleji. Pak vmícháme lžičku mleté sladké papriky, opepříme a osolíme. Krátce osmahneme a odstavíme. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy fazolí a osmahlé cibule na paprice. Horní vrstva je z fazolí. Pokapeme olejem, zalijeme asi 2 dl vývaru z fazolí a zapečeme 20 minut ve troubě vyhřáté na 200°C Podáváme v zapékací misce
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 8:08 am    Předmět: Citovat

Pákistánská čočka se špenátem
1/4 kg čočky, listový špenát, čerstvý koriandr, karí, kardamom, sušený koriandr, pepř, kmín, skořice, zázvor (nejlépe čerstvý), 1 cibule

Uvaříme čočku. Připravíme čerstvý či mražený listový špenát, můžeme přidat trochu česneku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zázvor nakrájený na plátky, ostatní koření, chvíli mícháme, pak přidáme čočku a nakonec špenát. Špenát můžeme přidat i syrový a chvíli míchat. Podáváme s bílým či celozrnným pečivem k dobrému suchému bílému vínu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nika
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 14.10.2006
Příspěvky: 841

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 8:09 am    Předmět: Citovat

ehm ehm..... uz to mozna prehanim, takze pokracovani az v pripade zajmu Laughing
a kazdopadne teda doufam, ze se pridaji s recepty i ostatni Laughing takhle pusobim asi krapet nenazrane Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.