Vegetarianske recepty
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Dlouhevlasy.cz -> Krása, móda, zdraví + strava
 Vložte téma mezi Oblíbené&sid=f8af91866151e24e027f3fe6a300db7eZobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
*Tereza
601-1200. Guru III. kategorie
601-1200. Guru III. kategorie


Založen: 30.11.2006
Příspěvky: 719

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 8:37 am    Předmět: Citovat

Červená řepa s balkánským sýrem

asi 500 g malých bulv červené řepy, 200 g balkánského sýra nebo fety, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky kmínu, sůl, pepř.

Řepu oškrábeme a nakrájíme buď na půlky nebo na silnější pláty. Vložíme do pekáčku a pokmínujeme. V pánvi rozpálíme olej a přelijeme jím řepu, pak osolíme a opepříme. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi půl hodiny. Potom přidáme rozdrobený sýr a pečeme dalších dvacet minut.
Nezvyklá a úžasná dobrota!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tiborMel
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 3.1.2007
Příspěvky: 2550

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 10:24 am    Předmět: Citovat

paprikáš
Laughing tibor vaří rád Laughing Laughing Laughing
dvě cibule, velký malý, Dle CHuti Strávníka
červená paprika živá, červená paprika mlatá, chilli paprička jakákoliv (d.ch.s.)
zeleninová vývarová kostka či dvě (dle množství)(já totiž vařím podle oka, takže přesný množství nevedu)
voda:)
mouka, olej, pepř??? (d.ch.s.)
jednu nakrájenou cibuli dáme vařit s vývarovou kostkou, druhou osmahneme do zlatova. přidáme na velmi drobno nasekanou papriku, zasypeme moukou, uděláme jížku.(paprikáš je lepší hustější). zalijeme cibulovým vývarem. přidáme mletou papriku, chillinku, popř koření d.ch.s.
paprikáš má být cítit po cibuli, chutnat po paprice a pálit po chilli.
podáváme s brambory Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Herminka
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 10.8.2007
Příspěvky: 3260

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 12:16 pm    Předmět: Citovat

Shocked To je skvělé téma, vůbec jsem nevěděla, že tu je, díky za inspiraci Very Happy
Přidám taky něco:
Zapečená kapusta (pro 3-4 osoby)
1 hlávka kapusty (co nejvíc zavřená), 1 vanička tvarohu, 1 cibule, 20-30 dkg tvrdého sýra dle chuti, nasekané čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, tymián, saturejka,... - já dávám sušené), 1 vajíčko, sůl, pepř
Odstraníme vnější listy, hlávku kapusty rozčtvrtíme, odstraníme košťál a omyjeme. Dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme - pak dáme okapat.
Čtvrtky kapusty vložíme do pekáče kulatou stranou dolů.
Tvaroh si rozmícháme se solí, pepřem, posekanýma bylinkama a posekanou cibulkou (ochucovacími prostředky doporučuji nešetřit Smile). V jiné nádobě ji vyšleháme vajíčko (jde to dobře minišlehačem na cappuccino, ale není to nutné). Pak smícháme vajíčko a tvarohovou hmotu a poklademe to rovnoměrně na kapustu. Nakonec posypeme vrstvou strouhaného sýra a zapékáme cca 35-50 min.

Kombinace tvarohu a kapusty se může zdát divoká, ale chutná to dobře. Místo tvarohu se dá použít i zakysaná smetana nebo smetanový jogurt, získá to zase trochu jinou chuť.


Naposledy upravil Herminka dne pá březen 07, 2008 4:26 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Herminka
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 10.8.2007
Příspěvky: 3260

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 3:47 pm    Předmět: Citovat

Papriky s balkánským sýrem a kysanou smetanou
Bílé papriky podélně rozřízneme, poklademe plátky balkánského sýra a na každou papriku dáme lžičku kysané smetany s bazalkou, sypkou červenou paprikou a pepřem. Narovnáme do zapékací misky a pečeme v troubě, až jsou papriky změklé (možno také nejprve podusit na plotně a pak péct).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Herminka
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 10.8.2007
Příspěvky: 3260

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 3:51 pm    Předmět: Citovat

Dušená mrkev (kterou pozře i můj manžel Laughing)
Mrkev, brokolice (nebo růžičková kapusta či celer - pro oživení chuti), olej nebo máslo, sůl, pepř, česnek, zeleninový bujón
Na tuku si lehce osmahneme mrkev + brokolici (či kapustu nebo celer), přilijeme vodu, osolíme, přidáme kousek bujónu a dusíme doměkka (dle chuti). Nakonec opepeříme a přidáme česnek. Podáváme s bramborem a vajíčkem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sirael
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 12.2.2008
Příspěvky: 172

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 4:16 pm    Předmět: Citovat

Přidám jeden svůj veleoblíbený recept na vynikající kuskus Smile

Potřebujeme: (pro 4 lidi)

1 větší lilek
0,5 kg cukety
0,5 kg rajčat
1 cibuli
2 stroužky česneku
olej
sůl
mletý bílý pepř
300g kuskusu
1l rajčatové šťávy
2 kelímky zakysané smetany

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostky nakrájený lilek, osmahneme dohněda.
Přidáme na kostky nakrájenou cuketu, přidáme česnek, sůl a pepř. Přilijeme rajčatovou šťávu a přidáme kuskus, na malém plameni necháme asi 20 min podusit. Před koncem vaření přidáme rajčata, ta se nechají jen trochu povařit, aby si udržela tvar.
Podle chuti je možné přidat třeba oregáno nebo bazalku (já přidávám).
Kuskus se rozdělí do misek a pak si každý nabere několik lžic zakysané smetany, s níž chutná kuskus moc dobře Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sirael
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 12.2.2008
Příspěvky: 172

PříspěvekZaslal: pá březen 07, 2008 4:23 pm    Předmět: Citovat

Baba ghannouge - libanonská pochoutka z lilků

Potřebujeme:
1 velký lilek
4 polévkové lžíce světlé tahini pasty (sezamová pasta, k dostání ve zdravé výživě)
cca. 3 lžíce bílého jogurtu
šťáva z 1 citrónu
1 stroužek utřeného česneku
petrželová nať
4 polévkové lžíce olivového oleje

Lilek omyjeme, propícháme ho kolem dokola vidličkou a zabalíme do alobalu. Dáme ho péct, než je úplně měkký - trvá to asi 45 min na 225 stupňů.
Pak vybalíme, trochu zchladíme a sloupnem nožem slupku. Šoupnem lilek do mixéru a necháme rozmašírovat spolu s tahini pastou, jogurtem, česnekem, citronovou šťávou.
Pasta se podává na talířku, zalitá olivovým olejem, posypaná petrželkou. Nejvhodnější příloha je pěkně rozpečený pita chleba a mísa salátu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bambi
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 8.3.2008
Příspěvky: 780

PříspěvekZaslal: pá říjen 03, 2008 5:22 pm    Předmět: Citovat

Nika napsal:
Zelenina upecena- k ryzi treba
Nakrajime zeleninu na velke kousky cibuli, rajcata, papriky, cukiny, lilky,....). Vseho asi tak stejnym dilem. Kousky jsou velke, napr. velke rajce jsem udelala na ctvrtky a kazdou ctvrtku jeste na pulku (to jen pro orientaci, jak velke to ma asi byt). Papriku na ctverce, i cibule je na velke kusy. Vsechno dame na melky pekac, osolime, opeprime a promichame s olivovym olejem. Muzeme pouzit koreni, jake mame radi, ja jsem dala jen rimsky kmin (kammun).
Dame pect do trouby na vyssi teplotu, aby se to rychle "speklo" a zhnedlo. Behem peceni obcas promichame. Peceme tak dlouho, az jsou nektere kousky hnedave, jakoby spalene (ne do "sklovita") - ale ne zase aby to bylo hnede cele Smile
Muze to byt k obedu s ryzi nebo k veceri s chlebem. Ja jsem k tomu udelala jeste moji oblibenou pochoutku - ochuceny jogurt: to se smicha bily jogurt s utrenym strouzkem cesneku, soli a nejakym zelenym korenim (nejlepsi je cerstva bazalka, ale staci i pazitka nebo kdyz nic nemame tak nemusi byt nic). Polila jsem tim tu zeleninu (az na taliri)

Dělám hodně často něco podobného-na plech brambory ve šlupce na měsíčky, velké kusy mrkve a cibule, hrášek a kukuřici, polít olejem, poypat solí a čím chcete, zapéct tak na 30 až 45 minut na 200 stupňů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bambi
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 8.3.2008
Příspěvky: 780

PříspěvekZaslal: pá říjen 03, 2008 5:36 pm    Předmět: Citovat

No tak tady se budu inspirovat:D nebo si to vše zkopíruju do pc...a až bude čas tak třeba taky přihodím recept.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tiborMel
>RADA STARŠÍCH<


Založen: 3.1.2007
Příspěvky: 2550

PříspěvekZaslal: po říjen 13, 2008 4:20 pm    Předmět: Citovat

kroupoto Wink
veganské, poslední dobou ho mám hodně ráda....
den předem si namočíme kroupy, půl pytlíku bohatě vystačí pro 4 lidi.
druhý den si na oleji osmahneme cibulku, porek (jak je libo, je to vlastně rizoto a ani to nemá pevná pravidla, takže zeleninu používáme sezónní, oblíbenou, mraženou.... ), přidáme zeleninu a mírně podlijeme a zlehka podusíme. nedusíme příliš dlouho, lepší je zelenina křupavější, navíc je to i zdravější. osolíme, opepříme, okořeníme. mezitím si uvaříme kroupy (namočené tolik nepotřebují, tipuju tak deset minut a sou ok, každopádně je můžeme zkusit Wink. ty přidáme do mírně podušené ochucené zeleniny, promícháme, a necháme jen chvilinku propařit.... (pozor, rádo se to napéká Wink ), popř dochutíme....
můžeme ozvláštnit lžící kečupu/lžičkou hořčice (dodá zvláštní šmak), sojovkou....
vegetariánsky podáváme posypané sýrem, vegansky třeba pažitkou Wink
kromě krup můžeme použít i pohanku nebo nějaké jiné luštěniny...)
zasytí okamžitě a na slušně dlouho Wink
_________________
I would die to breathe again
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.