arrow TOP TÉMATA arrow Strava a její vliv
TOP TÉMA: Strava a její vliv na vlasy E-mail
Napsal H.Dolores   
Friday, 03 April 2009

 

Strážci tématu: Sayhaya, Sim, CrimsonFlame

  strava

To, co sníme a vypijeme, se v menší či větší míře nějak projeví na našem zdravotním stavu. Když jsme například stále unavení, máme lámavé nehty, zplihlé vlasy bez lesku apod., měli bychom se zamyslet nad naší stravou a zkusit vylepšit jídelníček – je možné, že se tím část takovýchto zdravotních problémů vyřeší. Co tedy jíst a pít, abychom byli fit a naše vlásky byly krásné a plné síly?

"Top téma" je článek, který průběžně shrnuje poznatky z našich fór, článků a dalších oblastí serveru dlouhevlasy.cz. O téma se starají Strážci témat, více ZDE.

 

Aktualizace jsou označeny a zvýrazněny.  

 

 

 

 

 

 

Podle ajurvédy jsou vlasy vlastně pouze přeměněnou stravou. Krásné a zdravím zářící vlasy jsou odrazem toho, že naše tělo funguje správně - trávící soustava je výkonná a vstřebávání živin je v optimální rovnováze. Jen tak pro zajímavost – až 70 % onemocnění má co do činění se špatnou stravou, únavu a vyčerpanost nevyjímaje. Zdraví vlasů (i pleti a nehtů) tedy závisí na správném přísunu živin. Rafinovaný cukr, chemické látky (a že potravin které je obsahují není málo) vlasy oslabují a ochuzují.

 

 

 

Základní rady

 

  • Důležité je jíst pravidelně, a to co nejpestřejší stravu. Měli bychom jíst 3-5x denně a nezapomínat na snídani. Taktiež sa odporúča nejesť každý deň to isté, urobiť svoje týždenné menu rozmanité. 
  • Neměli bychom z jídelníčku vynechávat žádné živiny – důležité jsou jak kvalitní sacharidy a bílkoviny, tak kvalitní tuky (pozor na nasycené tuky a cholesterol a na bílý rafinovaný cukr – trávení cukru zbavuje tělo minerálních látek a má opravdu neblahý vliv na celý organismus).
  • Zapamätajte si, že rast vlasov je závislý na činnosti ľadvín. Čím sú ľadviny zdravšie, tým rýchlejšie rastú nové a silné vlasy. V tomto článku ďalej nájdete aj potraviny pre správnu činnosť ľadvín.
  • Sůl užívat jen střídmě. 
  • Ovoce a zelenina rozhodně také nesmí chybět. Stejně tak i celozrnné produkty.

  • Alkohol, káva a nezdravé potraviny se nezakazují, měli bychom ale znát přiměřenou míru.
  • Drastické či jednostranné diety jsou zabijákem zdravých vlasů! Na druhou stranu přejídání také není to pravé ořechové.
  • Důležitý je i správný pitný režim – nejlépe čistá voda a bylinkové a ovocné neslazené čaje(nepreháňať, prekysľujú organizmus), čerstvé ovocné a zeleninové šťavy (nie z koncentrátu); množství záleží na váze, fyzické aktivitě a počasí – přibližně kolem 2 litrů. Opravdu nepodceňujte hydrataci organismu. Jakmile budete méně pít, vlasy ztratí vlhkost, budou suché a lámavé. Pravidelný! přísun tekutin (ne najednou vypít litr vody, to moc nepomůže, akorát tak zatížíte ledviny) se může velmi pozitivně podepsat na vlasech – vyzkoušeno!

 

Jezdte prirodzenú stravu

Aby telo dostalo všetky potrebné látky nielen pre krásne vlasy, ale aj zdravé telo, je potrebné jesť čo najviac nespracovanej potravy. Pri teplote približne nad 45° C (alebo 48°C, názory sú rôzne) nastáva deštrukcia esenciálnych živín. Pri teplote nad 57° C zničíme vitamíny a antioxidanty. Minerály sa síce teplom neničia, ale ak jedlo varíme vo vode, stratíme ich tam. Pri teplote nad 71° C cukry v potravinách, ktoré sú bohaté na uhľohydráty začnú karamelizovať, a tak sa tieto potraviny stávajú menej efektívnym zdrojom energie. Varená zelenina už stratila takmer väčšinu svojej vlákniny.

Ľudia sú unavení a nemajú dostatok energie práve preto, že väčšina ich jedálnička sa skladá z varenej alebo inak spracovanej potravy. Jedia rôzne instantné jedlá, ktoré stačí buď len zaliať vodou alebo ohriať v mikrovlnke. Trápia svoje telo neprirodzenou stravou, ktorú nevie spracovať a nedostáva z nej živiny. Je tiež preukázateľné, že priveľa živočíšnych bielkovín spôsobuje padanie vlasov. Strava, ktorá zásobuje telo dôležitými živinami, je strava najvhodnejšia aj pre vlasy. Preto jedzte čo najviac surovej, nespracovanej stravy. Dr. Bukovský odporúča zjesť minimálne 100g surového ovocia a zeleniny, na každých 10kg váhy, aby ste udržali svoje telo zdravé. Pokiaľ musíte variť, používajte šetrné spôsoby, ako napríklad varenie v pare. Každé varené jedlo obohaťte nejakou surovou zložkou, napríklad k varenému obedu si doprajte výdatný chod surového zeleninového šalátu a pod. A ak už naozaj varíte zeleninu, nerozvarte ju úplne do mäkka, ako býva v našich krajinách zvykom, zelenina má vždy trochu chrumkať.

To isté platí aj pre cestoviny, varte ich „al dente“. Používajte celozrnné cestoviny, rafinované biele vníma naše telo ako odpad. Obmedzte príjem bieleho pečiva, ako je to len možné, a jedzte len celozrnné pečivo. Nedajte sa však oklamať výrobcami pečiva, ktorí zafarbujú svoj chlieb. Naozaj hľadajte 100% celozrnnú múku v zložení (na Slovensku sa predáva napr. Slatinský chlieb).

Zo svojho jedálnička vylúčte alebo výrazne obmedzte všetko červené mäso, keď už potrebujete jesť mäso, uprednostnite ryby, ďalej obmedzte príjem mliečnych výrobkov, vajec – ak už musíte vajcia, tak z voľného chovu, alebo bio bez antibiotík, alebo od babky. 

Výrazne tiež obmedzte príjem rafinovaného cukru, ktorý telo považuje za jed. Prirodzená rastlinná strava je pre telo tá najvýživnejšia strava vôbec. Okrem toho, že ňou môžeme predchádzať takmer všetkým druhom rakoviny, zmenu jedálnička ocenia aj vaše vlasy. Zabezpečíte si ňou všetky potrebné živiny. Majte oči otvorené a čítajte zloženie potravín na obaloch.

Z hľadiska obsahu živín je poradie spracovaných potravín nasledovné, od najväčšieho po najnižšie:
surové – mrazené - varené v pare - varené vo vode – grilované – pečené - vyprážané.

 

Konkrétněji

Jednotlivé potraviny, které jsou prospěšné (nejen) vlasům:
(pozn.: některé potraviny by se daly zařadit do více kategorií, je to jenom orientační přehled ☺)

Bílkoviny

Bílkoviny jsou základní stavební látkou těla a tedy i hlavní stavební složkou mozku, svalů, pleti, vlasů a pojivových tkání. Bílkoviny potřebujeme pro vznik enzymů a hormonů, které řídí tělesné funkce.

  •   maso, ryby (najmä losos, pstruh)
  •  mléčné výrobky (mléko, tvaroh, jogurty, sýry, acidofilní mléko,…)
  • luštěniny - fazole (čierne, biele, Adzuki (fazuľa s jemnou orieškovou chuťou, vhodná aj pri zdravom zhadzovaní váhy), Mungo (malé, olivovo zelené fazule, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok)
  • vajíčka
  • sója
  • quinoa  (tradičné jedlo Inkov s veľmi vysokým obsahom bielkovín)
  • jedlé gaštany

Sacharidy

Sacharidy jsou pro tělo nejlepším zdrojem energie. Při trávení se rozkládají na glukózu, kterou tělo používá jako energii (využívá ji i mozek a nervový systém). Sacharidy zásobují vlákna, jejichž prostřednictvím tělo řídí trávení, vstřebávání a cirkulaci živin, regulaci hladiny cholesterolu a funkci střev. Tyto procesy také zajišťují, aby byly vlasy dostatečně zásobovány živinami.

 
  • celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny
  • ovoce a zelenina (veľmi dobré sú ostružiny, fenykel, jarná cibuľka, pažítka, repa, petržlen, zeler...)
  • různé obilné vločky, jáhly, pohanka, kukuřice, jačmeň
  • neloupaná rýže

Tuky

Tuky zásobují tělo esenciálními mastnými kyselinami, jež jsou absolutně nezbytné pro mnoho tělesných funkcí. Mají zásadní význam pro transport vitamínů rozpustných v tucích po těle (hlavně vitamín D, E a K). O tuky (stejně tak vápník, proteiny a železo) často tělo přichází v případech, kdy lidé ze stravy vylučují maso a mléčné výrobky. Přicházejí také o vitamín E. Když tělo nedostává dostatečně množství těchto živin, jsou první na řadě, pokud jde o příznaky nedostatku, vlasy, pleť a nehty, protože tělo v první řadě chrání a vyživuje životně důležité orgány – šetří zdroji, aby spíše zachránilo játra než vlasy. V důsledku toho se vlasy stávají matnými, ztenčují se a jsou suché, hrozí ztráta vlasů a na pleti se může objevit vyrážka. Jako alternativní zdroje esenciálních mastných kyselin poslouží celozrnné produkty, luštěniny, oleje ze lněných semínek, brutnáku či pupalky dvouleté.

Při ztrátě vlasů, pomalém růstu nebo řídnutí se doporučuje stravu doplnit o gamma linoleovou kyselinu, což je mastná kyselina, která zlepšuje stav vlasů, pleti a nehtů. Stačí si v lékárně koupit kapsle pupalky dvouleté (nebo olej z brutnáku) a užívat dvakrát denně asi jednu až dvě 500mg kapsle. Změna nenastane hned, chce to pár týdnů. Stejný účinek jako gamma linoleová kyselina mají omega-3 kyseliny – najdeme je v tučných rybách (makrely, losos) nebo lněných semínkách (doporučuje se denně konzumovat 1 až 2 lžíce semínek nebo 1 lžíce oleje ze lněných semínek).

Velmi dobrý vliv mají na vlasy i mandle. Mandle obsahují oleje a navíc hořčík, takže nejenže jsou vlasy opravdu lepší a vyživenější, ale navíc má člověk pevnější nervy. Je ale nutné dodržovat pravidelnost a nečekat výsledky po týdnu, chce to alespoň měsíc. Na vlasy to má stejný vliv jako pupalka.

  • ořechy (lískové, vlašské, mandle, kokos,…)
  • semínka (dýňová, slunečnicová, lněná, sezamová - chutná a zdravá je sezamová pasta Tahini, ktorú je možné použíť ako nátierku a nahradíte ňou trebárs aj Nutellu)
  • rostlinné oleje (panenský olivový olej, olej z dýňových semínek,…)
  • máslo (je vhodnější než margaríny)

 

Vitamíny a minerály

Potraviny obsahující vitamíny a minerály mají naprosto zásadní význam pro tvorbu silných a zdravých vlasů a kvalitní pleti.


 

Přehled některých vitamínů a jeiich vliv na pokožku a vlasy

Morské riasy sú najbohatším zdrojom minerálov. Odporúča sa pridávať  ich (v podobe vločiek, ktoré dostaneme kúpiť v obchodoch so zdravou výživou) do polievok a šalátov v malom množstve. Takéto jedlo získa zaujímavú chuť a my si doplníme potrebnú dávku minerálov pre krásne vlasy. A len tak na okraj - riasam sa darí len v čistom mori, čiže sú svojim spôsobom BIO. 

  • Vitamín A – při jeho nedostatku pokožka hlavy ztvrdne a ztloustne. Pod ní se ukládá tuk a pot. V důsledku toho jsou vlasy suché a na povrchu pokožky vznikají lupy. Je to základní vitamín krásy, regeneruje pleť, udržuje ji jasnou a čistou, pomáhá udržovat kvalitní stav vlasů. V přírodě se tento vitamín nachází jako provitamín karoten, jeho vstřebávání je závislé na současném podávání tuku (třeba oleje).
-  potraviny s vyšším obsahem vitamínu A: žlutá a oranžová zelenina (mrkev, rajče), zelenina s tmavými listy (špenát, kapusta), mléčné výrobky, olivy, banány...
  • Vitamíny skupiny B – při jejich nedostatku se může pokožka hlavy nadměrně mastit a vznikají mastné lupy. Deficit vitamínu B může být také příčinou plešatosti či předčasného šedivění. Mezi vitamín skupiny B patří thiamin (B1), riboflavin( B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), kobalamin (B12) – mají vliv na stav pleti a nervovou soustavu. K dalším vitamínům skupiny B patří kyselina pantothenová – podporuje růst vlasů a zabraňuje padání, PABA kyselina paraaminobenzoová – její deficit působí šedivění vlasů a ekzémy, biotin (vitamín H) – zabraňuje padání vlasů, inozitol – podmiňuje kvalitu vlasů
- vitamíny skupiny B bývají hlavní složkou vitamínových doplňků na vlasy. Potraviny s vyšším obsahem vitamínů skupiny B– kvasnice, ořechy, vnitřnosti, mléčné produkty, vejce, maso, celozrnné výrobky, luštěniny, semena a zelenina
  • Vitamín C – jeho nedostatek způsobuje fyzickou únavu, slabost, bledou pokožku, bolesti svalů, krvácivost, nervozitu atd. Náš organismus není schopen si tento vitamín sám vyrobit ani ukládat do zásoby, musíme ho tělu plynule dodávat prostřednictvím jídla. Podílí se i na metabolismu cukrů a jeho nedostatek může zapříčinit hormonální poruchy.
- potraviny s vyšším obsahem vitamínu C: zelí, špenát, paprika, rajče, rybíz, jahody, šípek, brokolice, citrusy...
  • Vitamín E – z kosmetického hlediska má vitamín E význam pro udržení mladistvého vzhledu pokožky a vlasů.
- potraviny s vyšším obsahem vitamínu E: rostlinné oleje, pšeničné klíčky, vejce, ořechy, mléko, zelená zelenina, medDalší důležité vitamíny
  • Vitamín D, Vitamín K, Vitamín U, Vitamín P, Vitamín PP (niacin), kyselina listová.

 Přehled některých minerálů a jejich vliv na vlasy

  • Hořčík – posiluje využití vitamínů komplexu B a vitamínu C v organismu, důležitý pro výživu vlasů. Zdroje: pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, mandle, ryby, mléko, řepa, listová zelenina atd.
  • Křemík – udržuje a posiluje zdraví a krásu pokožky, vlasů i nehtů. Léčí choroby pokožky, nekvalitní vlasy i unavenou pleť. Je vhodný pro lámavé a třepivé vlasy. Zdroje: přeslička, kopřiva, podběl, ovesné vločky, pivo, černý chléb atd.
  • Mangan – spolu s kobaltem zabraňuje šedivění vlasů a je nezbytný pro funkci živých buněk vlasů. Zdroje: celozrnné obiloviny (hlavně slupky zrn), vejce, čočka, banány, listová zelenina, ořechy, pomeranče atd.
  • Měď – působí na pigmentaci vlasů a pokožky. Nedostatek se projevuje mimo jiné padáním vlasů. Zdroje: játra, celozrnné obilí, čočka, kukuřice, kapusta, zelí, rybíz, brambory atd.
  • Síra – je minerál krásy: posiluje syntézu kolagenu, tvorbu a regeneraci tkání, podmiňuje pružnost pokožky. Znakem jejího nedostatku jsou křehké a lomivé nehty a vlasy, nezdravá pleť. Zdroje: ředkvička, červená cibule, čočka, zelí, ořechy, sýry, vejce, květák, rybíz atd.
  • Vápník – je důležitý pro silné a pevné vlasy. Zdroje: mléko, listová zelenina, květák, hrášek, černý bez, ořechy atd.
  • Zinek – je nezbytný pro zdravou a krásnou pleť a stejně tak podmiňuje i kvalitu vlasů, chrání je před lámáním a třepením. Zdroje: dýňová semínka, kvasnice, vejce, celozrnné obilí, játra, jablka, špenát, dary mora atd.
  • Železo – je nezbytné pro zdraví a krásu pleti, posiluje vlasy, chrání je před lámáním a třepením. Nedostatek se projevuje i suchou, tenkou a bledou pokožkou a rty. Zdroje: játra, vejce, obiloviny, luštěniny, petržel, hrášek, sója, mrkev, rybíz, jahody atd.

 Další důležité minerály

  • Selen, jód, fosfor, fluor, draslík, kobalt či sodík.

     

 

Výber niektorých byliniek pre krásne vlasy

  • klinček (hřebíček), škorica, zázvor, ostružiny, šípky, púpava (pampeliška), medvedica lekárska (má výrazné dezinfekčné účinky), klanopraška čínska (podpora činnosti ľadvín)... 

     

Potravinové doplňky

  • pivovarské kvasnice (např. Pangamin, Algamin,…)
  • Biosil
  • GS Eladen
  • Hair Booster
  • Revitalon, Revalid
  • Inneov, Beauty you


Vliv na vlasy je nejvíce patrný u přípravku Revitalon, ale je třeba změny pozorovat až tak po měsíci (zpravidla se uvádějí měsíce tři). Vlasy méně padají, jsou silnější, dobře rostou, rostou i nové vlasy, takže jsou vlasy hustší. Vyplatí se kupovat velké balení (120+30 kapslí). Problémem může být nevolnost po požití těchto kapslí, doporučují se brát po jídle. Vitamíny a minerály obsažené v doplňcích se totiž nevstřebají jen tak, ale jen potřeba příjem normální stravy, aby se usnadnilo vstřebávání látek (proto se také uvádí, že se nejedná o náhradu pestré stravy). Dalším oblíbeným je  Biosil plus, obsahuje základ pro zdravé nehty a vlasy, ale chybí v něm L-methionin a L-cystin – důležité aminokyseliny (které jsou například ve zmíněném Revitalonu). Pokud chceme opravdu kvalitní doplněk stravy, tak je nutné podívat se na složení (chybět by neměly aminokyseliny methionin a cystin, dále kyselina pantothenová, vitamíny skupiny B, kyselina listová, vitamín C, železo, zinek, selen a jiné.)

 

Čaje

  • čaj „Na vlasy, zuby, nehty“ od bylinkáře Pavla Váni
  • čaj „Křemíková bomba“ od Dr. Popova
  • kopřivový a přesličkový čaj
  • ajurvédský čaj Bhringaraj

 

Ale i méně zdravé potraviny mohou pomoci

hapers2: Říká se, že na vlasy špatně působí stres a taková nevyrovnanost. Čokoláda naopak dělá dobrou náladu - takže suma sumárum, zbaštím čokoládu, budu se cítit báječně (mňam mňam) a tím pádem zaženu případný stres, proto budou moje vlasy zdravější - no takže pozor !!!! čokoláda je výborná na vlasy   - hned si jdu dát jednu tabulku 

 

================================================

Související odkazy na naše články


Související vlákna ve fóru

Zdravý životní styl všeobecněji:

Potravinové doplňky:



Vlákna o různých konkrétních potravinách/nápojích:

Inspirace – různé recepty od členů fóra na něco dobrého Smile:

 

Odkazy na externí weby
 

 

Použitá literatura 

BRZOBOHATÁ, Vladka. Přírodní kosmetika. Praha: Levné knihy KMa, 2003. 71 s. ISBN 80-7309-128-3.

JANSSEN, Mary Beth. Přírodní péče o vlasy : Bylinkové kúry – přípravky pro krásné a zdravé vlasy. Praha: nakladatelství PRAGMA, 1999. 192 s. ISBN 80-7205-123-7.

McKeith, Gillian: Jste to, co jíte

Bukovský, I. (2006). Návod na prežitie pre muža. AKV.
Campbell, T. Colin. (2006). The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-Term Health. BenBella Books
Wignall, J. (2011). Going Raw: Everything You Need to Start Your Own Raw Food Diet and Lifestyle Revolution at Home. Quarry Books 

   

=================

Historie Top Tématu

  • 22.02.2009: Sepsala H.Dolores
  • 10.03.2009: Jazykovou korekturu provedla Tralala
  • 12.07.2010: Upravil Hlavní strážce
  • 15.07.2010: Aktualizace strážci - Sim
  • 19.07.2010: Aktualizace strážci - Sim
  • 14.03.2011: Aktualizace strážci - CrimsonFlame
  • 10.10.2011: Upravil Hlavní strážce
  •  05.06.2012: Aktualizace strážci - CrimsonFlame

=================

 

 

(C) Dlouhevlasy.cz, H.Dolores a autoři, 2009. Publikování části nebo celku na jiných webech je přísně zakázáno, možné POUZE na základě písemného souhlasu dlouhevlasy.cz ( Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny )

Foto (CC) ex.libris 

 



Sdilej clanek na Facebooku






Komentáře (13)add
...
napsal hankabar , April 04, 2009
Paráda! smilies/wink.gif
...
napsal Demonia , April 04, 2009
Ja si myslím že na vlasy ten stres skutočne je strašný, v anglicku keď som vkuse pracovala do zbesnenia sme mali v kupelni biele kachlicky a tam som krasne videla vsetky svoje cierne vypadane vlasy az mi bolo do placu, obrovske chumace na podlahe.. pomohol mi az revalid. dnes mi denne vypadne cca 20 vlasov :-) som nezamestnana smilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gif
...
napsal Dana , April 05, 2009
Super shrnutí, jen technický detail, mohl by odkaz na vlákno Jídlo a pití pro krásné vlasy být klikací?
...
napsal Kataska , April 06, 2009
Nevím čím to je, ale mám pocit, že mezi rozměrově výraznějšími holkami je vyšší procento těch, co mají krásné husté vlasy (a také mi přijde, že také mnohem častěji vlnité). U vysloveně hubených holek spíš vidím řidší rovnější vlasy. Dřív jsem si říkala, že to bude tím, že ty silnější holky asi přijímají mnohem víc potravy a tudíž i živin pro vlasy.
Nevím, jestli to je stravou a množstvím živin, nebo třeba k silnější konstituci patří "silnější" vlasy - genetické dispozice? A nebo jsem úplně mimo a tenhle můj postřeh je jen náhoda :-)
...
napsal lenkahrabalkova , June 28, 2009
Dobrý den. Používáte někdo potravinové doplňky typu Viaderm atd.? Mám dost zničené vlasy a navíc se mi objevila nesnášenlivost na složku v šamponech SLS. Koupila jsem si šampon a kondicioner značky Lavera sensitiv a jsem spokojená a bylo mi doporučeno vyživovat je i zevnitř. Koupila jsem si pupalkový olej a beru jej kavovou lžičku jednou denně. Přemýšlela jsem o vitamínech. ALe jsem z nich zmatená. Hodně značek a rozdílné ceny. Jaké máte zkušenosti vy? Užíváte něco? Moc děkuji. smilies/smiley.gif
...
napsal Comtesse , July 07, 2009
lenkahrabalkova: Já beru pivovarský kvasnice B12,prodávaj to v lékarně a musim říct,že to opravdu pomáhá. Mám o hodně lepší vlasy,plet' i nehty!
...
napsal lenkahrabalkova , July 11, 2009
Comtesse: A to stačí, když řeknu v lékárně, že chci pivovarské kvasnice? Nebo to má speciální název?
...
napsal girl.or.element , July 11, 2010
holky, zjistila jsem, že mým vláskům nejvíic nesvědčí alkohol, po každý akci (klidně i když je venku a nikdo tam nekouří) mám ráno vlasy tak příšerný (suchý, drsný), že se uplně divim... alkohol dělá své smilies/cheesy.gif
...
napsal Demonia , July 21, 2010
Inak!! Nový objav-každý deň si dajte avokádo. Vlasy mi z neho prestali padať úplne. Je aj v Guinessovke ako najvýživnejšie ovocie na svete smilies/cool.gif
...
napsal zyrriel , June 07, 2012
Celkom ma zaujalo, ako sa bije problematika konzumácie mliečnych výrobkov, v pôvodnom článku sa odporúča, zatiaľ čo v inovovanej verzii sa to neodporúča. Samozrejme, netreba brať články takéhoto druhu doslovne a univerzálne pravidlo proste neexistuje, ale striktné papkanie korienkov a čerstvej zeleninky mi príde trochu pritiahnuté za vlasy, nuž ale 100 ľudí, 100 chutí smilies/smiley.gif)
...
napsal CrimsonFlame , June 08, 2012
Ja som tak trochu tušila, že tu budem za extrémistu, prosím, neber ďalšie moje vety, ako útok, toto nechcem. smilies/smiley.gif V prvom rade, myslím si, že aktualizovaný článok sa s ničím nebije. Ďalej sú v ňom rozpísané zdroje týchto živín a oni sa v tom mlieku naozaj nachádzajú. Avšak, cítila som potrebu informovať aj o negatívach. Živiny z mlieka dokážeme vhodne nahradiť. A ďalej, prečo pritiahnuté za vlasy? Dnes už je škodlivosť živočíšnych bielkovín dokázaná a podporená mnohými štúdiami a nielen to, stačí sa poobzerať po okolí. Čo spôsobuje väčšinu chorôb, na ktoré umierajú naši blízki? Zelenina to nebude. V zdrojoch je uvedená kniha Čínska štúdia, chcela by som, aby si ju čo najviac ľudí prečítalo, a potom budem veľmi rada diskutovať na túto tému (možno zistíš, že to naozaj nie je o tom, že sto ľudí, sto chutí a tiež, nie je to žiadna ezoterika, všetky informácie v knihe sú podložené). Ja tu nikoho nechcem nabádať na vegánstvo, toto musí zvážiť každý sam, ja som len prostredníctvom tohto článku dostala možnosť aspoň ľudí inšpirovať k tomu, aby jedli viac surovej rastlinnej stravy, ktorá je jednoducho pre človeka tá najprirodzenejšia (znovu sa odvolávam na vyššie uvedenú knihu). Viem o mnohých ľudoch, ktorí sa živia raslinnou stravou a ich vitalitu by sme im mohli všetci závidieť, videla som ľudí, ktorým rastlinná strava vyliečila rakovinu, len to vám nikto v médiách nepovie, lebo z toho predsa nejdú prachy. Ľudia si príliš zvykli na chuť mäsa, mlieka, syrov a vajec...preto radi zatvárajú oči. Som rada, že v dnešnej dobe sú takéto informácie dostupnejšie, ako kedysi. Stačí sa zaujímať.

P.S. Moja strava je veľmi bohatá, okrem ovocia a zeleniny papám rôzne semená, orechy, klíčky, strukoviny, celozrnné produkty, pijem smoothie, šťavy, čaje a som šťastnejšia a zdravšia, ako kedykoľvek predtým. Robili mi vyšetrenia u lekára a dopadla som výborne. Venujem sa joge, ktorá vo mne podporuje chuť na prirodzenú stravu, telo skrátka nie je hlúpe, len ho treba počúvať. smilies/smiley.gif
...
napsal zyrriel , June 09, 2012
Tak máš môj obdiv za to, že si tomu venovala a venuješ námahu takej intenzity, že si vieš spraviť jedálniček, aby ti žiadne živiny nechýbali, to je asi hlavný problém, prečo sa ľudia o alternatívnejšiu stravu poväčšine nezaujímajú a dokonca ju odsudzujú. Z mojej reakcie to možno vyzerá, že neberiem vážne ľudí ako ty a považujem vás za extrémistov, ale ubezpečujem ťa, že to tak určite nie je, len mám na to trošku iný názor na niektoré záležitosti. Určite súhlasím so študovaním zloženia výrobkov, ja už sa bez toho v obchode nezaobídem, čo najväčšieho ignorovania polotovarov, celozrnnými pečivami a cestovinami, čerstvou zeleninou.. Lenže zelenina a ovocie, aby boli naozaj také hodnotné, by mali asi najprv pochádzať z vlastnej záhradky, kde si človek kontroluje hnojivo, postreky (resp. ich nepoužíva a venuje tomu nejaký svoj čas), prípadne z prostredia, ktoré garantuje absenciu chemického ošetrenia (ekologické poľnohospodárstvo - o dosť drahšia varianta, ktorú si nemôže hocikto dovoliť aspoň v minimálnej miere, overení predajcovia na trhu a pod. - ale teda, neviem si predstaviť, ako si overiť napr. aj u toho predajcu na trhu, že jeho ovocie a zelenina nie sú kdesi z Kauflandu z večernej akcie, veď on mi môže natárať všeličo, len aby som si to kúpila a priplatila si, nie? Ak trepem, rada sa nechám vyviesť z omylu, len v tomto som trošku nedôverčivá). Keď sa chce, tak sa dá hádam aj v byte na balkón postaviť niekoľko kvetináčov s rajčinami, papričkami, jahodami a podobne, aby si človek aspoň v malej miere obohatil jedálniček o čerstvú domácu zeleninu. Ale na druhej strane, neviem si predstaviť, že by som si odopierala nejaké jedlo len preto, že nie je stopercentne zdravé - kakaový puding s piškótami (mlieko, i keď čerstvé, ale zo supermarketu, piškóty z bielej múky, kakaový pudng v prášku - polotovar), jelení guláš, nedeľnú slepačiu polievku, bryndzové halušky a podobné úžasné veci, ktoré (nech to znie akokoľvek nešťastne a dekadentne) sú pre mňa súčasť užívania si života a ja viem, že môj život by niečo postrádal. Viem, že tu platí fakt, že po čase si človek zvykne, rovnako ako napr. mne už nechutí biele pečivo, lebo niekoľko rokov chálujem celozrnné, možnože o pár rokov budem vegán aj ja, ktovie. Ale ja trebárs nemám toľko času (alebo lepšie povedané, nemám priority nastavené tak), aby som tejto problematike mohla naplno venovať svoju pozornosť a hlavne to realizovať, aby som mala vypestované svoje rastliny, varila si pestrú stravu zo surovín, ktoré nie sú bežne dostupné a ak sú, tak o nezanedbateľnú čiastku drahšie prípadne treba väčší časový kapitál na ich prípravu. Nehovoriac o tom, že keď človek cestuje (ja osobne to podnikám rada a veľmi často a nemám na mysli typickú dovolenku v apartmáne, takže tiež možnosti si uvariť sú o dosť chabšie), prípadne stačí, že ide človek von s kamarátmi na dlhšiu dobu, vyhladne a sotva mu pomôže jabĺčko schované v taške. Na druhej strane, venovať čas nutričným hodnotám rôznych druhov potravín sem nezaraďujem, to si síce tiež vyžaduje čas, ale postupne to človeku príde samozrejmé a ani nebude potrebovať si pozrieť v tabuľke, koľko napr. vitamínov skupiny B človek potrebuje a koľko mu ho dodá 200 gramov nelúpanej ryže. Teda aspoň v tej približnej rovine, aby nejak výrazne nepostrádal z neprimeraného množstva živín a minerálov.
Taktiež mám sestru, ktorá žije s manželom v dome s veľkou záhradou, dopestuvávajú si hádam 90% ovocia a zeleniny, keď nie viac, živia sa makrobiotickou stravou niekoľko rokov, jedálniček majú bohatý (neverila by som, koľko rôznych jedál je možných v podstate len zo zeleniny, ovocia, klíčkov, strukovín, obilnín a podobne), občas si dajú klasickú mainstreamovú zmrzlinu z cukrárne alebo keď je na návšteve, dá si aj "našu" polievku, aby mama nebola z toho nešťastná, ale celkovo žijú tou "ich" stravou. Sestra sa toho vzdať nechce, pretože vraj nemá proste žiadne choroby, chrípky a podobné ohyzdnosti, čomu nemám problém veriť, ale keď sa na ňu pozrieš, tak máš pocit, že je drží snáď diétu. Nie je nejako extrémne chudá, len trošku chudšia ako normálne a má redšie vlasy (čo teda môže byť aj vekom, i keď má len 30), poblednutejšiu pleť.
...
napsal zyrriel , June 09, 2012
A ešte pokračujem, nejak som sa rozpísala (aneb vitaj prokrastinácia v období skúškového obdobia) smilies/cheesy.gif
Na sebe zas vidím, že môj zdravotný stav sa zhoršil po tom, čo som postupne vysadzovala zo svojej stravy mäso. Spomínala som tu nejaké jelenie guláše, tak len vysvetlím, že k mäsu mám trochu smiešny prístup, mäsovú hmotu som nemala v ústach roky (ak nerátam zanedbateľné kúsočky v polievke či omáčke), už len z predstavy prežúvania mäsa mi je nevoľno a veru sa to na mne prejavilo a stále prejavuje (chudokrvnosť, nedostatok železa), pokiaľ si nedám dlhšie pozor na stravu. A čítala som vo viacerých zdrojoch, že oveľa väčšia vstrebateľnosť železa do krvi nastáva pri tepelnej úprave zeleniny a ktovie, či to neplatí aj o iných dôležitých mineráloch (to už je len moja konšpirácia), preto tá čerstvosť sa nedá obhajovať globálne. Uznávam, že človek musí zvážiť, čo je jeho najväčší zdravotný problém a podľa neho uspôsobiť stravu a tú čerstvú zeleninu uprednostniť, ak je železo zabezpečené z iných zdrojov, prípadne daná zelenina neobsahuje prirodzene také množstvo minerálu, aby som zvažovala, či to schrúmem čerstvé alebo si to uvarím.
V skratke, som zástanca zlatej strednej cesty, mám rada svoje telo dostatočne na to, aby som sa zaujímala o to, čo doňho dávam, ale zároveň mám rada svoju "dušu", aby som sa obšťastnila aj maďarským gulášom s knedľami či omasteným chlebíkom s kačacou pečienkou a priznám sa, že to nie je dvakrát do mesiaca, ale častejšie smilies/cheesy.gif
Knižku si určite po skúškach prečítam, rada sa dozviem čosi nové (nemáš na ňu nejaký odkaz, kde by som si ju mohla stiahnuť?), ale asi jeden zdroj nedokážem brať ako univerzálny, potrebovala by som ich viacero, aj z rôznych krajín, aby som nebola taká skeptická.





Komentare od clenu Facebooku


Napište komentář
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Opište písmena z obrázku


busy
Aktualizováno ( Sunday, 03 August 2014 )
 
< Předch.   Další >