Klarusa: Tentokrát se přesuneme od klasické vlasové tematiky do trošku jiných, pěnivějších vod:) Recept na výrobu mýdla našla a vyzkoušela Lalaith. Rozhodla jsem se obdarovat své blízké nějakou malou drobností, kterou člověk sám s láskou vyrobí. Vybrala jsem si domácí mýdlo a s vámi se teď podělím o postup výroby, kdyby měl někdo další zájem.
Na stránce www.svicky.net jsem našla postup výroby a potřebné suroviny. Z několika možných receptů jsem si vybrala mýdlo z tuku do čokolád: Mýdlo z tuku do čokolád: 350 g tuku do čokolád 600 g olivového oleje 50 g ricinového oleje pro zjemnění a zvýšení pěnivosti (pokud neseženeme, dáme tuku do čokolád 400 g) 138 g hydroxidu sodného 380 ml destilované vody aromata, barviva a přísady - exfoliátory dle vlastního uvážení Zleva: ricinový olej, olivový olej, tuk do čokolád, destilovaná voda, hydroxid sodný. Něco málo k tuku do čokolád - tuk do čokolád obsahuje 60 % palmového a 40% kokosového oleje (abyste si nemysleli, že je to nějaké sádlo nebo co – jako jsem si myslela já).
Další věci pro přípravu: barviva, aroma, forma. Forma se dá využít jakákoli, buď přímo určená na výrobu mýdla, nebo právě formy na různé dorty, bábovky… Dají se koupit i malé tvarované formičky, kde si člověk vyrobí mýdlo ve tvaru zvířátek, mušlí a konkrétních geometrických tvarů. Tyto formy mohou být buď plastové, nebo silikonové. Záleží jen na vás, jakou formu použijete, na kvalitě mýdla se nic nemění. Postup výroby: 1. Nejprve si musíme vytvořit roztok hydroxidu sodného. Odvážíme 138g hydroxidu sodného. Já jsem vážila na obyčejné kuchyňské váze, co bývá upevněná na dvířkách od špajzu. Takže to asi nebylo nejpřesnější, ale stačilo to. Dále odměříme 380 ml destilované vody. Při rozpouštění hydroxidu ve vodě vzniká velké množství tepla, proto použijeme zavařovací sklenici, která teplo snese. Do sklenice nejdříve nalijeme destilovanou vodu a do ní vsypeme hydroxid sodný. Mícháme něčím nerezovým nebo skleněným až do úplného rozpuštění hydroxidu. POZOR! Hydroxid sodný je žíravina, musíme tedy dodržovat určitá bezpečnostní opatření. Musíme se chránit před zasažením očí a kůže (doporučuje se práce v rukavicích a s ochrannými brýlemi). Při práci s hydroxidem nic nejíme, nepijeme - jednoduše dáváme pozor. Když se hydroxid dostane do styku s kůží, omýváme dlouho proudem studené vody, při zasažení očí vyhledáme lékaře.
Roztok hydroxidu sodného (při chladnutí bude čirý, ne takto zakalený). 2. Roztok hydroxidu musíme nechat vychladnout na 27 – 43 ºC. Já jsem ho dala zchladnout na balkon. Neměla jsem teploměr, takže teplotu jsem odhadovala (o trochu chladnější než ruka). Při práci se živočišnými tuky se nechává zchladnout spíš k vyšší teplotní hranici, při práci s rostlinnými tuky na nižší. 3. Dále si rozpustíme všechny tuky. V originálním návodu píšou, že je máme rozpustit v nerezovém hrnci. Rozpouštěla jsem je ve smaltovaném a nic se nestalo.
Tuk do čokolád – nakrájený na kousky, olivový olej, ricinový olej.
V průběhu rozpouštění – jde to docela rychle, rozpuštěno bylo za pár minut.
Rozpuštěno. 4. Já jsem po rozpuštění musela ještě dost dlouho čekat, než vychladne hydroxid. Mezitím jsem si připravila formu – vyložila ji potravinářskou fólií, aby šlo mýdlo dobře vyklopit. Forma s fólií. 5. Za stálého míchání vlijeme vychladlý hydroxid do rozpuštěných tuků a mícháme (už neohříváme).
Hmota se začne zakalovat a houstnout. Tady se u mě vyskytl trochu problém. Nějak se mi to srazilo, udělaly se mi tam takové mýdlové vločky, nevím proč. A taky došly baterky ve foťáku a já to musela míchat, takže tu není fotodokumentace těch mýdlových vloček. Oddělily se ty vločky od oleje a nechtělo se to spojit… V návodu píšou, že to promíchávání může trvat až 40 minut, ale že ručním šlehačem je to dřív, za 5 – 10 minut. Vzala jsem tedy ruční šlehač a míchala, ale vločky zůstaly. Tak jsem vzala ponorný mixér. Vločky jsem rozmixovala a pak míchala asi dalších 20 minut ručně, jak psali v návodu „proto, aby vyplavaly bublinky a proces zmýdelňování byl správně nastartován“. Bublinka sem tam vyplavala, takže bylo asi vše v pořádku. Usoudila jsem, že proces míchání může být ukončen. 6. Teď už se mohou přidávat další přísady: barviva, aromata, zkvalitňující oleje (na stránkách doporučovali mandlový a avokádový). Žádný zkvalitňující olej jsem nepřidávala. Kápla jsem pár kapek aroma do mýdla Exotic („tropická vůně“) a pár kapek esenciálního oleje Saloos – grep. Barvení: Chtěla jsem oranžovou barvu, která se ne úplně podařila. Barviva jsou ve formě takové barevné kostičky s trochu gelovou konzistencí. Tak jsem vždy kousek uřízla z červené, rozmíchala, pak ze žluté, rozmíchala, a tak to šlo dál, než se mi to zdálo dobré. Ale přišlo mi, že celková barva je ovlivněná tím, že ty oleje nejsou čiré, ale mají barvu jako olivový olej, nazelenalou, takže člověk musí brát barvu trochu s rezervou. Výsledná mýdlová hmota po obarvení.
7. Už jenom zbývá nalít mýdlo do formy a nechat 24 hodin v teple. Při zrání mýdla vzniká teplo, které je pro proces zmýdelňování důležité. Takže jsem formu přikryla tácem a zabalila do svetrů a do mikin…
Mýdlová hmota ve formě. 8. Po 24 hodinách jsem, odřízla vrchní nerovnosti na mýdlové kostce/kvádru, vyklopila z formy, odstranila fólii a nakrájela na zhruba 1-2 cm široké plátky.
Ztuhlé mýdlo, ze kterého jsem odřízla největší nerovnosti.
Vyklopené mýdlo.
Krájení jde celkem dobře, nejlépe jde pohybem nože nahoru a dolů.
9. Mýdlo by se nemělo zavírat někam do skříně, potřebuje být někde, kde je kolem dostatek „volného vzduchu“. Rozložíme mýdlo na nějaké laťky, aby neleželo přímo na zemi. A necháme 4–6 týdnů uzrát – vysychá a tvrdne (v té době mění mýdlo pH z 12 na 9, až na neutrálních 7). 1x za týden mýdlo otočíme. Do té doby, než mýdlo uzraje, ho nepoužíváme. 
Nakrájené mýdlo, místo latěk dřevěné meče… Během zrání může vznikat na povrchu mýdla bílý prášek (uhličitan sodný), který je dobré později odstranit. Teď už zbývá jen čekat a pravidelně obracet:) Posílejte i své články, za virtuální a reálné odměny :) Více ZDE (C) Dlouhevlasy.cz a Lalaith, 2010.
Sdilej clanek na Facebooku
|