|
✿
|
Autor |
Zpráva |
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 6:54 am Předmět: |
|
|
Birjání s čočkou a zeleninou (asi indicka namka)
125 čočky, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku rozetřené, 2, 5 cm zázvoru, 1 lžička mleté kurkumy, ½ lžičky mleté chilli, 1 lzicka mletý koriandr, 2 lzicky mleteho knimu, 3 rajcata- oloupana, nakrajena, 1 lilek, ocistit, kolecka 1 cm, 1,75 zeleninovy vyvar vrouci, 1 paprika, 350 basmati. 175 zelenych fazolovych lusku, na pulky, 225 kvetaku, 125 zampionu, na platky nebo i ctvrtky, 60 nesolenych orisku kesu, 3 vejce na tvrd, nat koriandru na ozdobeni (davala sem 2 lzicky kari-nemusi asi byt)
Bujon zeleninovy-asi 3 kostky
Cocku proplachni, nech okapat. V hrnci rozpalit olej,na mirnem ohni 2 minuty smazit cibuli, pak pridat cesnek a koreni a zazvor?1 minutu smazit, pridat cocku,rajcata a lilek a 6 deci vyvaru, pod poklickou dusit 20 minut- pak papriku a este 10 minut- do meka a aby tam nebyla tekutina- mezitim ryzi proplachnout, s vyvarem dat varit, k varu, pak zelene fazolky, kvartak, zampiony, na mirnem ohni varit 15 minut úaz to zmekneú ? pak nechat podo poklicou 10 minut stat. Pridej k rizi cocku a kesu, promíchat, podávat horké, ozdobene vajcama na tvrdo.
(ja sem tu cocku mela dost rozvarenou, asi by tolik nemela byt, tak na to dat pozor, ale i tak bylo to Ok....kesu a cersty koriandr sem nemela, mleta koriadr taky ne-jen cely- nevadilo to...)) |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 6:59 am Předmět: |
|
|
Zelenina upecena- k ryzi treba
Nakrajime zeleninu na velke kousky cibuli, rajcata, papriky, cukiny, lilky,....). Vseho asi tak stejnym dilem. Kousky jsou velke, napr. velke rajce jsem udelala na ctvrtky a kazdou ctvrtku jeste na pulku (to jen pro orientaci, jak velke to ma asi byt). Papriku na ctverce, i cibule je na velke kusy. Vsechno dame na melky pekac, osolime, opeprime a promichame s olivovym olejem. Muzeme pouzit koreni, jake mame radi, ja jsem dala jen rimsky kmin (kammun).
Dame pect do trouby na vyssi teplotu, aby se to rychle "speklo" a zhnedlo. Behem peceni obcas promichame. Peceme tak dlouho, az jsou nektere kousky hnedave, jakoby spalene (ne do "sklovita") - ale ne zase aby to bylo hnede cele
Muze to byt k obedu s ryzi nebo k veceri s chlebem. Ja jsem k tomu udelala jeste moji oblibenou pochoutku - ochuceny jogurt: to se smicha bily jogurt s utrenym strouzkem cesneku, soli a nejakym zelenym korenim (nejlepsi je cerstva bazalka, ale staci i pazitka nebo kdyz nic nemame tak nemusi byt nic). Polila jsem tim tu zeleninu (az na taliri) |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:00 am Předmět: |
|
|
Brokolicový nákyp
Suroviny :
2 šálky brokolice
4 rozšlehaná vejce
1/2 šálku mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 šálku mléka
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
4 plátky šunky - ehm to, bylo v původním receptu,. já si samo nemyslím, že by šunka nebyla maso slušní lidi ji vynechají
1 stroužek česneku
máslo na vymaštění
Pracovní postup:
Brokolici (mohou to být i samotné brokolicové stonky) rozsekáme na prkénku velkým nožem nadrobno. V míse ji smícháme s moukou prosátou s kypřícím práškem. Pomalu přilijeme mléko, přidáme sůl, koření, šunku a prolisovaný česnek. Dobře promícháme. Chlebíčkovou formu dobře vymastíme máslem, naplníme ji připravenou směsí a dáme péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut. Ke konci pečení uděláme zkoušku špejlí, zda je pokrm dobře propečený (nelepí se na vpíchnutou špejli). Hotový nákyp vyklopíme na oválný talíř, nakrájíme jej na řezy a podáváme horký nebo i studený.
Naposledy upravil Nika dne pá květen 25, 2007 10:38 am, celkově upraveno 2 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:15 am Předmět: |
|
|
Afghánské kičrí (je to recept který sem si kdysi napsala podle toho, jak sem to viděla připravovat, takže nevím, nakolik bude srozimitelné, zejména popis podávání je asi dost šílenej, časem přidám fotku, jak by to mělo vypadat )
Pro 6 lidí
200 gramů /půl hrnku munga
½ kg rýže- asi nejlepsi bude basmati
jogurt
Balkánský sýr
4 stroužky česneku
Střední cibule
Černý pepř
Máta peprná
Červená paprika
Vegeta- ale lepsi asi nejaky orientalni koreni na ryzi...
Na oleji osmažit cibuli, přidat mungo a vodu, aby se mungo uplně potopilo, od varu vařit 15 minut, přidat rýži, sůl, vegetu (nebo nějaký koření na rýži), přidat vodu (aspon dva články prstu nad, neustále míchat, až bude rýže uvařená, utlumit, počkat až to bude mít správnou mazlavou konzistenci- až se ukáže na okraji olej, přikrýt a nechat 5-10 minut...(chápu že výraz správná mazlavá konzistence asi není nejodbornější, ale já to jinak popsat nedovedu...)
Získáme takové jako mazlavé rizito...
Z toho rizota se na talíři (či společné míse, ze které budem jíst rukama ) vymodeluje lžící taková jako....sopka Proste kopecek rýže a ten na sobě bude mít takovej důlek nebo bazének nebo tak to popsat do toho důlku nalijete takovou jogurtovou majdu
Jorurtová majda: jogurt, sul, balkanské sýr, rozmixovat vidličkou, zředit vodou,nebo zákysem
Od toho bazénku se pak vedou tenké paprsky z koření- máty peprné- asi teda, tady sme narazili na jazykovou bariéru jak svina (já sem používala majoránku), červené papriky a černého pepře...
A tyhle rýžový kopečky se podávají ještě s fazolema v rajčatové omáčce s cibulí, česnekem, paprikou, lilkem,..... to se nalije někde kolem toho kopečku...
(no je to hromadné jídlo, jaké mají arabové a peršani rádi. Protože jím můžete nakrmit velkou spoustu lidí A způsob servírování je fakt velice působivej, ač to zřejmně z mého popisu nejde poznat
Naposledy upravil Nika dne pá květen 25, 2007 10:35 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
kkk >RADA STARŠÍCH<
Založen: 26.7.2006 Příspěvky: 1447
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:23 am Předmět: |
|
|
No člověk by se ani nevšiml, že v tom neni mašo. Normálně jsi mě udělala chutě, Niko. Zkusim něco ukuchtit podle toho, ale nevim, kde vezmu všechno to koření, když ani nevim jak chutná |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:27 am Předmět: |
|
|
Čevabčiči po táborsku
Potřebujeme:
* 1 šálek vařené pohanky
* 1 šálek vařené červ.čočky
* 2 šálky namočených ovesných vloček
* 2 cibule
* 1 uzené tofu
* 3 lžíce oleje tymián
* bazalka
* oregano
* majoránka
* pepř
* česnek
* červ. paprika
* sůl
Postup:
Tofu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno, přidáme ostatní suroviny a koření a vše promícháme. Vytvoříme malé válečky, které pečeme v troubě, či smažíme na pánvi. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:29 am Předmět: |
|
|
kkk napsal: | No člověk by se ani nevšiml, že v tom neni mašo. Normálně jsi mě udělala chutě, Niko. Zkusim něco ukuchtit podle toho, ale nevim, kde vezmu všechno to koření, když ani nevim jak chutná |
pridej nejakej svuj recept treba na Tve proslavene bramboraky |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:30 am Předmět: |
|
|
Maďarský gulášek z paprik
Pro 4 osoby potřebujeme :
* 1 saček sojových kostek
* 1/2 l zeleninového vývaru
* 2 dl červeného vína
* 3 polévkové lžíce olivového oleje
* 250 g žampionů
* 2 cibule
* 1 červenou papriku
* 1 zelenou papriku
* 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
* 2 polévkové lžíce celozrné mouky
* 2 velká rajčata
* 1 lžíci strouhané citronové kůry
* mořskou sůl
* 2 stroužky česneku
* 1 lžičku mletého kmínu
* 1 lžíci majoránky
* 1 lžičku sladké mleté papriky
* čerstvě mletý pepř |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:31 am Předmět: |
|
|
Brokolice se syrovou omáčkou
1 větší brokolice
* 200 g nastrouhaného tvrdého sýra
* 3/4 hrnku smetany ke šlehání
* 8 lžic bílého vína
* šafrán
* mletý muškátový květ
* sůl
Postup:
Brokolici dobře omyjeme a rozdělíme na růžičky, v osolené vodě vaříme do měkka. Poté ji opatrně scedíme. Smetanu na mírném ohni povaříme, přidáme sýr a mícháme, dokud se sýr nerozteče. Dochutíme solí, šafránem, muškátovým květem a nakonec bílým vínem. Uvařenou brokolici podáváme přelitou sýrovou omáčkou a s různě upraven |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nika >RADA STARŠÍCH<
Založen: 14.10.2006 Příspěvky: 841
|
Zaslal: pá květen 25, 2007 7:32 am Předmět: |
|
|
Plněné papriky
Omáčka: Dát vařit olej, na to cibuli, podusit, dát cukr (lžíci), bob. list, tymián, nové koření, pepř, zalít zel. vývarem, povařit, přidat rajský protlak, trošku kečupu, zahustit světlou jíškou Knorr, přecedit
Papriky: vydlabat, uvařit sójový granulát nebo kostky, které se pak rozmixují (vaříme ve vodě podle návodu na obalu), zel. bujón, vymačkat na sítku, aby to nebylo moc mokré, přidat zpola uvařenou rýži, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, přidat čubricu (bulharské koření, není nutné), ?prohňácat?, zamíchat, napevno naplnit papriky, párátkem připevnit víčka paprik a dát do omáčky na půl hodiny povařit. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|