Ekologické čistící prostředky
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 35, 36, 37  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Dlouhevlasy.cz -> Příroda, ekologie a žití v souladu s přírodou.
 Vložte téma mezi OblíbenéZobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Používáte k přírodě šetrné čistící prostředky?
Ne, jedině chemie!
4%
 4%  [ 5 ]
Zatím ne, ale uvažuji o tom.
33%
 33%  [ 39 ]
Ne, nevěřím, že to funguje stejně jako chemie.
0%
 0%  [ 1 ]
Používal/a bych, ale je to moc drahé.
18%
 18%  [ 21 ]
Ano, používám.
43%
 43%  [ 50 ]
Celkem hlasů : 116

Autor Zpráva
*Housenka
1201-2400. Guru II. kategorie

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 8:47 am    Předmět: Citovat

Udělala jsem srovnání mýdel, které jsem vyzkoušela na ruční praní, takže kdyby to někoho zajímalo, dávám sem shrnutí. Co se týká výsledku praní, všechny vzorky uspěly (prala jsem běžně zašpiněné prádlo, čili od potu nebo načichlé kouřem, nebyla to žádná zatěžkávací zkouška). Rozdíly byly v ceně, složení, vůni apod.

Jelen
Popis: Výběrové jádrové mýdlo. (barva zakalená bílá)
Složení: Víc než 30 % mýdlo, parfém
Váha: 180 g
Cena: 13,90 Kč za kus, tj. 7,72 Kč za 100 g
Výrobce: Spolpharma, s.r.o. (CZ)
Prodává např.: Rossmann, Schlecker
Zkušenost: "Vůně" mi moc nesedí, i když člověk si zvykne.

Jadrové mydlo obyčajné
Popis: Mýdlo na praní. (barva přírodní - světle béžová)
Složení: Mýdlo 30 % a víc, Tetrasodium EDTA
Váha: 175 g
Cena: 9,30 Kč za kus, tj. 5,31 Kč za 100 g
Výrobce: PALMA Group, a. s. (SK)
Prodává např.: Tesco
Zkušenost: Je cítit jen slabě, nevýrazně, díky tomu se mi s ním pere líp než s Jelenem.

Lanza Marsiglia
Popis: Mýdlo na praní. (barva bílá)
Složení: Víc než 30 % mýdlo, parfém, geraniol, citronellol, limonene
Váha: 300 g
Cena: 29,90 za kus, tj. 9,97 Kč za 100 g
Výrobce: Reckitt Benckiser (IT)
Prodává např.: Rossmann, Schlecker, DM
Zkušenost: Dobře se krájí. Voní citrónově, ale chemicky (připomíná mi prací prášek).

AS Schlecker
Popis: Výběrové jádrové mýdlo, neparfémované. (barva zakalená bílá)
Složení: Sodium Tallowate, Sodium Cocoate or Sodium Palm Kernelate, Aqua, Glycerin, Sodium Chloride, Tetrasodium Etidronate, Tetrasodium EDTA
Váha: 500 g (prodává se balíček 5 kusů po 100 g)
Cena: 29,90 Kč za celý balíček, tj. 5,98 Kč za 100 g
Výrobce: Kappus Seifen GmbH Riesa & Co. (DE)
Prodává: Schlecker
Zkušenost: Velikost 100 g jednoho kousku je příjemná, dobře se s ním pracuje. Překvapilo mě, že není vůbec nijak cítit (tím pádem ale ani prádlo nijak nevoní). Dobře pění.

Marseillské bílé
Popis: 100% rostlinné mýdlo vyrobené podle receptury tzv. marseillského mýdla, nebarveno, neparfémováno. Certifikát BIO a ECOCERT. (barva béžová)
Složení: Sodium palmate, Aqua, Sodium palm-kernelate or sodium cocoate, Sodium chloride, Sodium hydroxide, Glycerin, CI 77891
Váha: 300 g
Cena: 67,00 Kč za kus, tj. 22,33 Kč za 100 g
Výrobce: Emma Noël (FR)
Prodává např.: Cesta přírody, Country Life
Zkušenost: Při krájení se drolí. Voní zvláštně, ale docela příjemně, prádlo pak vyloženě voní čistotou.

Marseillské zelené
Popis: 100% rostlinné mýdlo vyrobené podle receptury tzv. marseillského mýdla, nebarveno, neparfémováno. Certifikát BIO a ECOCERT. (barva olivová)
Složení: Sodium olivate, sodium palmate, aqua, sodium palm kernelate or sodium cocoate, sodium chloride, glycerin, sodium hydroxide
Váha: 600 g
Cena: 125,00 Kč za kus, tj. 20,83 Kč za 100 g
Výrobce: Emma Noël (FR)
Prodává např.: Cesta přírody, Country Life
Zkušenost: Při krájení se drolí (z toho důvodu je ta velká kostka nepraktická, ale prodává se i poloviční balení). Vůně mi nepřišla tak sympatická jako u Marseillského bílého.

Ve výsledku mě nejvíc zklamala Lanza (pocitově je moc chemická, což jsem ale mohla tušit už při pohledu na tu bílou barvu), naopak příjemně překvapilo slovenské mýdlo - za tu cenu dost dobré. Nejvíc se mi ale líbilo Marseillské bílé - příjemná přírodní čistota (taky tomu ovšem odpovídá cena Smile )

Co se týká osudu vzorků, tak co nespotřebuju na praní, to končí jako vždy na úklid domácnosti - podlahy a vlastně i ostatní plochy totiž myju rozpuštěnýma mýdlovýma hoblinkama Smile

Jinak tentokrát byl v posledním D-testu test pracích koulí a mýdlových ořechů. Výsledek byl dost špatný - v některých případech vypraly dokonce hůř než samotná voda. Jsem zvědavá, jestli udělají někdy i test mýdel na praní. Třeba se budu divit Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jitty
~ Strážkyně tématu ~

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 9:47 am    Předmět: Citovat

Mně se ty testy nelíbí, protože jsou hodně neobjektivní.
Hodně lidí si ani neuvědomuje, kolik je v prášku a aviváži ehm chemikálií a pak se diví, že jsou olezlí atp.
V přírodních pracích prostředcích se pere jinak, v podstatě jako za starých časů. V ořeších vyperu klasick zašpiněné trička atd. Ale na ručníky a jiné přidávám i tekutý Ecover, pokud je na něčem skvrna, tak to napřed zaperu mýdlem na skvrny, na bílé přidávám eko prášek na bílé prádlo.
Nehledě na to, že krabička ořechů mi vystačí tak na rok, většinou peru na nízké teploty, tak se neničí.
To se nedá srovnávat klasicky. Šampóny dopadly v testu podobně.
Lalaith
>RADA STARŠÍCH<

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 10:02 am    Předmět: Citovat

Perete někdo v mýdlovém slizu? Přemýšlela jsem o tom, že bych ho připravila, jen nevím, kam s ním, je to na mě trošku neskladné Rolling Eyes Ale ono se ho dá určitě udělat i míň, ne? Kolik se ho dává? A přidáváte třeba bělidlo nebo něco takového? Nemám zatím s alternativním praním moc zkušenosti, ale chystám se na to... Tak přemýšlím, co a jak, hodně dobře mi právě vychází ten sliz...
Nic proti ořechům, ale jsou z druhé strany světa, tam je zase neekologický ten převoz a případné pěstování nevím, jak na tom je...
V dm jsem viděla i gel z mýdlových ořechů...
Přiznám se, že Ecover a jemu podobné mi přijdou dost drahé. Maximálně bych brala asi aviváž.
*Housenka

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 10:02 am    Předmět: Citovat

No ono jde o to, že většinu té práce opravdu zajistí teplá voda a nějaké to mechanické převalování. Tam bylo právě zajímavý srovnání jenom vody a koulí a ořechů. Je jasný, že prášek je někde jinde (jak účinností, tak škodlivýma chemikáliema).
Jinak já jsem vždycky obdivovala Popelku, jak v mrazu máchá v potoku na kamenech ložní prádlo Wink

Lalaith, na začátku vlákna tu holky ten sliz hodně probírají, určitě tam najdeš spoustu rad Wink
Klarusa
*** šéfredaktorka serveru ***

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 10:16 am    Předmět: Citovat

Lalaith napsal:
Perete někdo v mýdlovém slizu? Přemýšlela jsem o tom, že bych ho připravila, jen nevím, kam s ním, je to na mě trošku neskladné Rolling Eyes Ale ono se ho dá určitě udělat i míň, ne? Kolik se ho dává? A přidáváte třeba bělidlo nebo něco takového? Nemám zatím s alternativním praním moc zkušenosti, ale chystám se na to... Tak přemýšlím, co a jak, hodně dobře mi právě vychází ten sliz...
Nic proti ořechům, ale jsou z druhé strany světa, tam je zase neekologický ten převoz a případné pěstování nevím, jak na tom je...
V dm jsem viděla i gel z mýdlových ořechů...
Přiznám se, že Ecover a jemu podobné mi přijdou dost drahé. Maximálně bych brala asi aviváž.

Já jo. Navod na výrobu je v tomto vláknu na 2. straně. Míň se ho určitě udělat dá, když si upravíš poměry. Ale zase je otázka, jestli není větší otrava dělat se s tím pořád znovu, než připravit zrovna větší dávku. Ale asi to tak docela neposoudím, skladnost neřeším, máme ve sklepě prádelnu.
Jinak pere to docela obstojně, ale zase ne tak, že bych z toho byla úplně na větvi Laughing Ale na takové hrubší pracovní věci to celkem jde. Na jemné ho nedávám.
Dávkuju tak jako od oka, no, to se těžko popisuje Embarassed
Titania
~ Strážkyně tématu ~

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 2:38 pm    Předmět: Citovat

Já dělám sliz též podle návodu na straně 2, z těch pěti litrů - usyslila jsem si od mámy tři lahve od klasickejch pracích gelů, každá1,5 litru, plus zbytek naleju do lahvičky a meju tím troubu, pracovní plochu v kuchyni atd. Víc flašek už by se mi do tý mojí pidikoupelny nevešlo. Dávkuju tak dvě odměrky (ty, co byly u těch gelů z drogerky) na jednu pračku. Většinou v tom vyloženě jemný prádlo taky neperu, ale když občas potřebuju doplnit množství do pračky a nějaký to choulostivější prádlo mi tam padne, tak to rozdhoně není žádná katastrofa, akorát dám toho slizu trochu míň. Pere celkem slušně, zvlášť když fleky organickýho původu před praním popatlám žlučovým mýdlem.
Jinak těch pět litrů zase není tak moc - vzhledem k tomu, že je potřeba fakt dát víc, než u těch koncentrátů plnejch fosfátů a dalších "dobrot", tak se to spotřebuje celkem rychle.
Herminka
>RADA STARŠÍCH<

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 4:41 pm    Předmět: Citovat

Mně se taky moc nelíbí styl testování - že smíchají eko a neeko, to potom samozřejmě dopadne špatně a všichni mi předhazují, jako je to eko naprd Rolling Eyes Kdyby udělali test Ecoveru, Sodasanu atd., aby si člověk mohl vybrat, považovala bych to za objektivnější. Ale zas obvykle uvedou na pravou míru, že Ecover nedopadl dobře, protože obsahuje optické zjasňovače apod.

Lalaith, sliz skladuji v koupelně v PET kanystru od octa, nepřipadá mi to až tak nevzhledné a místa taky nezabírá moc, škatule prášku by zabrala totéž, ne? Jinak v něm peru už skoro 5 let, skvrny předepírám žlučovým mýdlem, ke světlému přidávám bělidlo perkarbonát sodný (od Ecoveru, Sonettu nebo se dá koupit levněji ve větším množství od Fichemy), na jemné používám spíš Ecover. Jsem spokojená, i když i přes přídavek bělidla prádlo časem zešedne, není to taková hrůza, přijde mi, že když se vedle mého bílého trika nedá nějaké nové nebo úplně běloskvoucí, není to poznat. Bezkonkurenční je cena a to, že člověk netahá kila prostředku z obchodu, ale jen balíček sody a mýdla. Zpočátku mi prádlo vyprané ve slizu moc nevonělo (nejlíp ale stejně navoní sušení venku Very Happy, ale teď mám ještě nadlouho smůlu, že), zato teď mi naopak vadí, když koupím něco z druhé ruky a voní to ještě po 2 vypráních chemií Rolling Eyes
Lalaith
>RADA STARŠÍCH<

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 4:47 pm    Předmět: Citovat

Jo, kanystr nevlastním, ale nějak si potom poradím... Určitě do toho půjdu, jenom co dopotřebuju nynější prášek (mám ho ale ještě docela dost, tak to bude běh na dlouhou trať... Rolling Eyes) Nemám ho moc komu dát, leda mamce, jestli by se jí náhodou nehodil...
Pak to ale určitě zkusím. Většinu prádla máme barevnou nebo tmavou (převládá lesnická zelená Laughing), ale opravdu většina tmavá. Jenom já mám sem tam něco světlého nebo bílého, a to je zároveň i jemné prádlo, tak bych koupila třeba ten Ecover nebo prostě něco na jemné a světlé...
A může se ke slizu přidat třeba Ecover aviváž, aby maličko vonělo? Embarassed
I když teď mi to může být opravdu jedno, s tím, kolik prášku ještě máme...
Herminka
>RADA STARŠÍCH<

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 4:50 pm    Předmět: Citovat

Kanystr se dá i koupit Wink Anebo vyptat po rodině nějaké ty flašky od prostředků.
Jasně, aviváž Ecover můžeš použít, taky ji někdy dávám - mám s růžovým vrškem, voní dost jemně, sestra si chválí se žlutým.
Lalaith
>RADA STARŠÍCH<

PříspěvekZaslal: út leden 24, 2012 4:54 pm    Předmět: Citovat

Však jasně, to já si nějak poradím, prozkoumám sklep (mám dojem, že tam máme demižon, ale toho je škoda Laughing), případně naplním nějaké láhve, co máme, něco se najde... Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 35, 36, 37  Další

Přejdi na: