|
✿
|
Autor |
Zpráva |
Blondorezka 601-1200. Guru III. kategorie
Založen: 17.9.2007 Příspěvky: 794
|
Zaslal: út prosinec 23, 2008 6:40 pm Předmět: Vánoční a zimní recepty |
|
|
Tak mě napadá, co takhle se podělit o nějaké ty vánoční dobroty??? Jak děláte punč, svářo, nebo nějaké cukroví či jinou baštu?
Já začnu receptem na zahřívací pitíčko od kamaráda z okruhu milovníků historie- Středověká medicínka:
Cukr se zkaramelizuje, přidáme slivovici a medovinu (přiléváme pozvolna, aby karamel zbytečně netuhl). Poměr S a M necháme podle chuti, já dělám tak 1:1. Povaříme, aby to nebyla alkoholická bomba a nazávěr přidáme máslo a po vychladnutí na pitelnou teplotu dodáme ještě med. Vážně je to super meducína Já se s ní napájím v tomhle předvánočním blázinci
Tak a copak máte dobrého vy? |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nicole >RADA STARŠÍCH<
Založen: 10.7.2008 Příspěvky: 6825
|
Zaslal: út prosinec 23, 2008 7:25 pm Předmět: |
|
|
Moje Zbytečné koule
Při pečení cukroví schováváme do plechovky všechny upečené odřezky těsta (třeba z vykrajovaných druhů), rozinky, ořechy, zbylou čokoládu, marmelády atd. Když máme těsně před vánoci všechno upečeno, vytáhneme zmíněné zbytky. Upečené odřezky těsta, rozbité a nepovedené sušenkové cukroví atd. dáme spolu s ořechy do robotu a rozemeleme na prášek, přidáme rozinky, strouhaný kokos a všechny ostatní pevné suroviny. Opět několika pulsy smísíme. Aby vznikla tvarovatelná hmota, spojí se rozpuštěnou čokoládou, rumem, marmeládou, nebo medem či sirupem.
Hmotu honíme v kuchyňském robotu, dokud nevznikne koule. Z té pak koulíme Zbytečné koule a obalujeme ve zbylých mletých mandlích, kokosu, kakau, cornflakes, sušeném mléce a podobně.
Každý rok se recept liší podle typu zbylých surovin a každý rok je to nejpopulárnější druh cukroví.
Protože neobsahuje syrová vejce, máslo ani mléko, vydrží docela dlouho bez úhony. Ovšem většinou podléhá nájezdu kobylek (konzumentů). |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Kornélie 161-320
Založen: 13.12.2008 Příspěvky: 293
|
Zaslal: út prosinec 23, 2008 7:27 pm Předmět: |
|
|
Grog: Cukr zkaramelizujeme, zalejeme rumem, přidáme hřebíček, dolejeme podle chuti vodu a necháme ohřát. To mne teď naučila babička a strašně se divila, že to neznám. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Blondorezka 601-1200. Guru III. kategorie
Založen: 17.9.2007 Příspěvky: 794
|
Zaslal: út prosinec 23, 2008 7:45 pm Předmět: |
|
|
Teda, zbytečné koule vypadají báječně, škoda, že už máme upečeno a zbytky vyhozené No nic, tak snad napřesrok... ) |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Kornélie 161-320
Založen: 13.12.2008 Příspěvky: 293
|
Zaslal: út prosinec 23, 2008 7:49 pm Předmět: |
|
|
Souhlasím, rumové kuličky jsou nejpopulárnější cukroví, nejlépe ještě vylepšené mandličkou uprostřed. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Blondorezka 601-1200. Guru III. kategorie
Založen: 17.9.2007 Příspěvky: 794
|
Zaslal: út prosinec 23, 2008 8:07 pm Předmět: |
|
|
To mi připomnělo. Recept na nejjednodušší rumové pralinky na světě:
Koupí se duté čokoládové figurky. Vezme se figurka, hlava se sní a do zbytku se nalije rum
(Jeden z vánočních vtípků, co mi dolezl na mail)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Anywetta 161-320
Založen: 7.5.2011 Příspěvky: 280
|
Zaslal: so prosinec 14, 2013 11:44 pm Předmět: |
|
|
Pečete vánoční cukroví? Máte tip na nějaké zdravější varianty? |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Bonemína ***moderátorka***
Založen: 30.8.2007 Příspěvky: 6526
|
Zaslal: so prosinec 14, 2013 11:52 pm Předmět: |
|
|
Jo, nahradit Heru máslem, třetinu plánovaného množství cukroví vyškrtnout, druhou třetinu vyměnit za sušené ovoce a ořechy a aspoň jednu vánoční pohádku denně vyměnit za vánoční procházku _________________ A co hadi, krtek a vypelichany sokol? |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Jitt ~ Strážkyně tématu ~
Založen: 14.9.2009 Příspěvky: 4030 Bydliště: Dedina za Brnem :P
|
Zaslal: so prosinec 14, 2013 11:59 pm Předmět: |
|
|
ke Zbytecnym koulim: ... zni to skvele, ovsem u nas doma je to nepouzitelne. Jednak je mama mistrem ve spotrebovavani zbytku (zasadne nikdy nic nezbyde) no a my s brachou a tatou jsme zas mistri v "uklizeni" rozbiteho cukrovi ... A i toho nerozbiteho, kdyz na vec prijde.
Letos uz se mama nastvala a prohlasila, ze kdyz uz chceme uzirat, tak at si ty slepovany berem aspon po parech a nedelame ji v tech tvarech (trojuhelnicky, ctverecky, kolecka, hvezdicky a podobny) curbes Ze to prej pak nejde sparovat ... _________________ Some women are lost in the fire. Me, I am born from within it. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Nicole >RADA STARŠÍCH<
Založen: 10.7.2008 Příspěvky: 6825
|
Zaslal: ne prosinec 15, 2013 12:04 am Předmět: |
|
|
Zrovna jsem o tom psala na svém blogu (viz. můj profil)
Naprosto souhlasím s tím máslem. Už léta peču zásadně z másla a cukroví už není tvrdé a bez chuti či s pachutí margarínu. Letos jsem nakoupila celozrnné a nepšeničné mouky (od Vavřince), třtinový cukr a hroznový cukr a použila to do cukroví. Cukroví jsem ochutnávala dnes. Chuť je výraznější, hlavně u ořechových druhů. Tmavé mouky ovlivní jen barvu, nikoli konzistenci těst. Hroznový cukr je sladší a má takovou "čistší" chuť než chemická pachuť moučkového klasického. Hnědý cukr jsem dávala dovnitř, hroznový navrch (obalovaný rohlíčků, sypání lineckých atd.)
Proces uléhání (uležování?) probíhá úspěšně.
Navíc používám kvalitní čokoládu, nesířené sušené ovoce a do krémů nedávám syrová vejce.
Jo a nepoužívám máslové krémy (je mi z nich na zvracení, případně ve společnosti čokolády zdrhají rovnou skrz). |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|