|
✿
|
Žijete radši v současnosti, než v historii? |
Ano, protože...: |
|
58% |
[ 45 ] |
Ne, protože...: |
|
41% |
[ 32 ] |
|
Celkem hlasů : 77 |
|
Autor |
Zpráva |
Aha Admin ADMIN
|
Zaslal: po březen 17, 2008 3:05 pm Předmět: Žijete radši v současnosti než v historii? |
|
|
Já ano, pokud "historií" myslím období od řekněme r. 1200 do r. 1850.
Proč:
- mám šanci dožít se aspoň 2x delšího průměrného života
- mám vyšší mobilitu geografickou: můžu bydlet, kde chci
- mám vyšší mobilitu pracovní: můžu pracovat, kde chci
- mám větší svobodu: nerozhoduje za mne žádný feudál, statkář, starosta apod.
- žiju v mnohem větší bezprostřední čistotě, než za dřívějších dob
- mám svobodu vybrat si, že budu dobře (zdravě) jíst a v množství přesně přiměřeném
- mohu se oženit s kým chci, nehledě na zájmy rodinné - klanové - majetkové - sociální, zkrátka na zájmy jiných lidí
- řešení sporů můžu ponechat na institucích zákona, nemusím kvůli všemu hned vytahovat meč
- mám přístup k mnohokrát většímu množství informací, než bych měl dříve
- to co se mi nelíbí (drancování životního prostředí, nefér jednání s lidmi, apod.) mám šanci ovlivnit daleko více, než třeba jako měšťan nebo nedej bože vazal v dobách historických
- mám daleko lepší přístup k informacím
Nemám o historii moc romantické představy; docela se zájmem sleduji living history a podobné směry - já osobně jsem radši v Tady a Teď. A co vy ostatní? _________________ DlouheVlasy.cz!!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Bonemína ***moderátorka***
|
Zaslal: po březen 17, 2008 3:15 pm Předmět: |
|
|
Ano, protože Dnes si na Tehdy můžu hrát bez větších problémů. Naopak by to bylo o poznání horší...
Otázka je, zda bych se takhle rozhodla, i kdybych žila v tom "svém" tehdejšku a o roce 2008 měla jen mlhavé představy. To bych se asi rozhodla pro život ve své době a do nějaké budoucnosti bych se natrvalo necpala - stres, smog, teroristi, osobní neukotvenost, ztráta tradičních vazeb, byrokracie...
A omezovat historii rokem 1200 - no fuj! Vždyť jsi tím zkrouhnul mimo jiné třeba celou antiku!
Mimochodem - máme si vybírat pouze dobu, nebo i sociální postavení? Pokud i sociální postavení, tak on takový rok cca 200 našeho letopočtu, vdova po vyšším římském úředníkovi žijící si v klidu na venkově a užívající si veškerého luxusu tehdejší doby, to by bylo fajn (vdova kvůli osobní svobodě, kterou měla žena v takové situaci relativně vysokou) |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Kafin >RADA STARŠÍCH<
|
Zaslal: po březen 17, 2008 5:58 pm Předmět: |
|
|
Rozhodně ano,protože tehdy bych nemohl projevit sám sebe .Jinak musím souhlasit s důvody co napsal Aha . |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Aha Admin ADMIN
|
Zaslal: po březen 17, 2008 6:05 pm Předmět: |
|
|
Lidi, určitě by tu někdo žil raději v historii... nenechte se zastrašit, existují i pádné důvody PRO, sem s nimi!!!!!
_________________ DlouheVlasy.cz!!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Tonda 161-320
|
Zaslal: po březen 17, 2008 6:36 pm Předmět: |
|
|
Jediný důvod, který by snad mohl někdo uvést je, že v dřívější době bylo více dlouhovlasých žen. A možná taky, že se upalovaly čarodějnice. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Zaslal: po březen 17, 2008 6:50 pm Předmět: |
|
|
Tak pár pozitiv teda
Války - z toho, co víme, žádné století nebylo krvavější než to dvacáté
Daně - dnes státu přímo i nepřímo zaplatíme mnohem víc než dříve státu i církvi zároveň.
Zuby - dnes má nějaký zubní kaz cca 98% moderní populace. Před tisíci lety to dle nálezů byla jen asi třetina. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
lučnívíla >RADA STARŠÍCH<
|
Zaslal: po březen 17, 2008 7:01 pm Předmět: |
|
|
tak ja bych radsi do minulosti davne teda kdyz nebudu brat v potaz vise psane a to,ze me by na stopro chteli upalit
vybrala bych si dobu kde jeste prevazuji lesy a lide z nich maji uctu a strach..takze bych se ukryla v lesich(treba v nasem hercynskem hvozdu)a zila si svuj zivot bez lidi |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
ilona ***moderátorka***
|
Zaslal: po březen 17, 2008 7:10 pm Předmět: |
|
|
Já žiji ráda v dnešní době - jen by mohla být trochu pomalejší. Možná je to jen můj dojem - ale ta zběsilá rychlost ve všem je děsivá.
Ale ráda bych se na skok mrkla do každého historického období,na zkušenou - tak na týden ? |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Zaslal: po březen 17, 2008 7:15 pm Předmět: |
|
|
Týden na rozkoukání, pak klidně i na měsíc nebo dýl Ale s jistotou návratu |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
kkk >RADA STARŠÍCH<
|
Zaslal: po březen 17, 2008 8:52 pm Předmět: |
|
|
Ano dnes, páč tenkrát nebylo DV a to bych jaxi nepřežil |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|