|
✿
|
Jaké kafe obvykle pijete? |
Espresso |
|
40% |
[ 39 ] |
Překapávaná |
|
8% |
[ 8 ] |
French press |
|
6% |
[ 6 ] |
Český turek |
|
16% |
[ 16 ] |
Jiný způsob přípravy |
|
28% |
[ 27 ] |
|
Celkem hlasů : 96 |
|
Autor |
Zpráva |
Titania ~ Strážkyně tématu ~
Založen: 13.12.2007 Příspěvky: 3906
|
Zaslal: pá leden 01, 2016 6:35 pm Předmět: |
|
|
No, my děláme na elektrice (speciální miniplotýnka) a děláme to tak, že jak to začne prskat, necháme to ještě chviličku (tak půl minuty) a pak pod tím vypnem a ono to ještě setrvačností "doprská". A když to dělám u přítele na plynu, tak to nechám prskat asi minutu, minutu a půl (odhadem) a pak taky vypínám, on ten tlak se tam udělá a taky to ještě doběhne.
Když se to nechá dýl, může se začít připíkat těsnění a ta chuť je nic moc. Ta miniplotýnka se teda nedá regulovat, ale řekla bych, že jede celkem na plnej ceres. A když jsme to dělávali na prastrým sporáku u našich, tak se to vypínalo okamžitě, jak to začalo prskat, tam ta plotýnka měla delší "dojezd", i když po vypnutí už sálala čím dál míň.
Tak zkuste zaexperimentovat s tím, kdy odstavit, aby to ještě "doprskalo", ona taky každá plotýnka a každej kafáč mají svoje specifika. Většinou troška vody v dolní nádobce zbude, ale zpravidla je to tak akorát pokrytý dno, ne třeba třetina vody. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Jitt ~ Strážkyně tématu ~
Založen: 14.9.2009 Příspěvky: 4030 Bydliště: Dedina za Brnem :P
|
Zaslal: pá leden 01, 2016 8:22 pm Předmět: |
|
|
Nikinka: Jak se rika, darovanymu koni na zuby nekoukej, sypany zrnkovy kafata z kafeshopu stale jeste cekaj na mlynek Sme to chtely vyzkouset ...
Ale konvicka obecne bude mit uspech, mama si pochvaluje ze ji neni tezko a nepali ji zaha A stejne si to vzdycky naredime na vetsi objem pak vodou, tak to ani neni tak silny
Titania: Ta moje ma tesneni silikonove a delam na indukci; tam jak se ta plotynka vypne, tak se to "odstreli" okamzite, tam zadnej dojezd neni. Ale budem zkouset dal, vracim se do svych hennovacich let ... taky same hokusypokusy _________________ Some women are lost in the fire. Me, I am born from within it. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Lalaith >RADA STARŠÍCH<
Založen: 19.11.2008 Příspěvky: 4667
|
Zaslal: pá leden 01, 2016 9:07 pm Předmět: |
|
|
Jako kafe z kávovaru v kavárně to podle mě úplně nechutná... Je to trošku jiný druh přípravy - stejně jako káva z džezvy chutná jinak, french press maličko taky...
A opravdu - většina běžně dostupných kafí je hodně pražená. A člověk to pozná až tehdy, když se dostane k nějaké kávě, která právě přepražená není.
Teď máme zdroj kávy z dobré pražírny (máme kavárnu hned naproti domu) - a i ta kávová zrnka mají jinou barvu, nejsou tak zoufale tmavě hnědá, jako běžně dostupná, ale spíš světlejší a sametová, ne tak lesklá...
[img]https://qph.is.quoracdn.net/main-qimg-05c823cc0f37165f51861f400eaa3b4f?convert_to_webp=true[/img]
Tady je to pěkně vidět... A u mletého je to taky pak znát na barvě. _________________ http://lalaithaparfemy.blogspot.cz/ |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Jitt ~ Strážkyně tématu ~
Založen: 14.9.2009 Příspěvky: 4030 Bydliště: Dedina za Brnem :P
|
Zaslal: pá leden 01, 2016 9:30 pm Předmět: |
|
|
Lalaith: To jsem ani necekala ze to bude stejne jako z profi espressovace, ale ta "spalenina" je tam citit celkem echt ...
Objednavala jsem si kilo zeleneho caje pres jeden e-shop a jako "darek" za zlevnene penize mi prihodili degustacni sadu latinskoamerickych kav. Na ty jsem skutecne zvedava, ale chybi ten mlejnek no a hazet do "mixeru" se mi to moc nechce Tady toho darovanyho je pul kila, tak se tim asi budem jeste chvili brodit ... no, na vlasy/oblicej se to da pouzit vzdycky zejo
Kazdopadne vsem moc diky za rady, jsem trochu jak Alenka v risi divu _________________ Some women are lost in the fire. Me, I am born from within it. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Lalaith >RADA STARŠÍCH<
Založen: 19.11.2008 Příspěvky: 4667
|
Zaslal: so leden 02, 2016 10:23 am Předmět: |
|
|
Někde jsem našla i grafiky o tom, jaké chuti vyniknou u různého typu pražení... Mrknu po tom.
A právě ty lehčí chutě ("je cítit po čokoládě, švestkách, karamelu") a acidita se ztrácí u těch hodně pražených kafí.
Ale pokud trvala příprava dlouho, může to být i tím. _________________ http://lalaithaparfemy.blogspot.cz/ |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Svejnohova 161-320
Založen: 15.1.2014 Příspěvky: 199
|
Zaslal: so leden 02, 2016 5:11 pm Předmět: |
|
|
ahoj, přispěju k diskuzi o kávě..
kávu mám moc ráda, speciálně presso. Chodím na něj občas do kavárny, doma bych asi presovač ani mít nechtěla, vytratil by se určitý společenský manévr
jinak jsem doma postupem času odzkoušela několik různých způsobu přípravy kávy: turek v začátcích (fuj), rozpustné (fuj), džezva, mokka konvičku, french press, čajové sítko. Dostala jsem se k přípravě kávy: ráno čerstvě namelu najemno (ale aby se to neproplachovalo sítkem) ručním mlýnkem zrna, a zaleju vodou těsně před varem. Kávu nechám ve styku s vodou jen chvilinku, a sítko vyndám. Přidám trochu polotučného, česrtvého mléka, tak, aby ,mělo pískovou barvu - nesmí být ani tmavší ani světlejší, jinak mi to dost vadí Taky musí být silné tak akorát - ani hořké ani řídké nesladím, 1)nevynikne jemně nahořklá chuť 2)cokoliv tekuté a sladké je nezdravé pro zuby, řekla bych (a taky i částečně z toho důvodu dávám do kávy mléko, protože taková káva zuby nebarví) krom toho mi káva bez mléka nechutná, přijde mi moc tříselnatá, když se někdy stane, že není mléko, pak si raději nedám žádnou. ... french press mi přišel stejný princip jako cedníček, nemám důvod ho používat, mokka konvičku, kterou mám ... hliníková příchuť kafe, nerezovou jsem nezkoušela, zbytečně zdlouhavá příprava, ikdyž mokka konvička je hezký vynález
kávu si dávám většinou jen ráno, pokud ji piju odpoledne/večer, špatně se vyspím..ráno mám kruhy pod očima a cítím se unavená ... z tohoto důvodu také nemůžu pít spousta různých kafí, jen některé, což už mám zmapované. Po cca 80% káv mám bolesti hlavy, bušení srdce, lekavost, pocení ...to trvá tak hodinu, pak většinou nastupuje únava... z káv, které mi takhle ráno nic neprovedou a jsou dobré znám a kupuju: bellarom cremosa z lidlu + sem tam od firmy "čerstvá káva" , Tchibo exclusive jakš takš jde
chtěla bych se zeptat, zda někdo máte podobné příznaky po pití kávy, mně káva chutná, ale v podstatě můžu jen jeden hrnek denně a to ráno a musím dodržet určitou přípravu a nebo jít na kvalitní presso |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Jitt ~ Strážkyně tématu ~
Založen: 14.9.2009 Příspěvky: 4030 Bydliště: Dedina za Brnem :P
|
Zaslal: st leden 13, 2016 2:21 pm Předmět: |
|
|
Svejnohova: Mozna mas intoleranci na nekterou ze slozek v kave, ktera se az tak neprojevuje pri priprave pod velkym tlakem ... tezko rict, ale ten zpusob pripravy se sitkem je minimalne zajimavy
Ja si dneska udelala takovy maly pokus, vyhrabala jsem doma (odnekud, netusim odkud) nekolik pytlikovych, mletych kav ... celkem ctyri. A vsechny jsem je prohnala pres tu nasi prskavku, abych teda konecne prisla na to, kde je problem.
Nutno podotknout ze krom toho "standartniho" kafe co jsem tu o nem psala (a co je vzdycky strasne horky a trochu "spaleny" vsechny ostatni vysly neuveritelne kysele. Stejne mnozstvi kavy, nic jsem nedelala jinak ... vzdy studena voda, vzdy umyta konvicka.
Douwe Egberts (cerveny pytlik) se choval podobne jak "to moje" kafe. Tzn proteklo neco malo skrz a pak to zacalo prskat ... tak ci tak, hubu krivil kyselosti az hruza, ale filtr nebyl po rozlozeni tak napakovany jako normalne, kafe nebylo tak upechovane.
Jacobs Krönung (zeleny pytlik) se zachoval taky vicemene stejne, zacal prskat jeste drive a hubu kyselosti krivil jeste vic jak Egberts. Tam uz ty zrnka byly napechovanejsi vice, ale porad dost volne.
Jihlavanka (standart) docela prekvapila, nebot poprve to kafe proteklo tak, jak ma .... tzn teklo sice curckem, ale stabilne a prskat zacalo az tesne pod vrcholem; nutno podotknout ze chut kafe byla priserna, ale taky bylo nejstarsi a "nejake zapomenute" ... ale filtr byl nejvolnejsi ze vsech; kafe sice vodu nasaklo, ale nijak zvlast nenabobtnalo. Zkusim se podivat po malem baleni Extra (pry je celkem uchazejici) a zkusit to.
No a pak ta moje klasika ... filtr jsem naplnila jako obvykle po okraj (volne, ostatne ani ty predchozi jsem nijak neudusavala) a po rozebrani jsem ten logr musela ven pacit skoro heverem. Nepomohlo moc dat ani mene kavy ... mozna priste zkusim jeste mene? Nevim.
Zaverem ... "nejak" to funguje kdyz mi teda aspon jedno kafe zvladlo protect normalne, takze to bude asi v kafi ... respektive ve stupni namleti. No, asi se na to pozdeji podivam jeste blize a zkusim koupit par malickych pytlicku cerstvych/cerstve namletych kav a prozenu to dalsim testem.
To jen kdyby nekdo tento problem resil taky a nevedel co s tim _________________ Some women are lost in the fire. Me, I am born from within it. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Svejnohova 161-320
Založen: 15.1.2014 Příspěvky: 199
|
Zaslal: st leden 13, 2016 3:10 pm Předmět: |
|
|
mokka konvička: jojo, tam to chce dobře odhadnout/znát hrubost mletí, množství a teplotu plotny (aspoň v případě naší mokka konvičky); my to děláme tak, že to na (elektrické plotýnce) dáme zprvu na maximum, a když se to pomalu začne vařit, vypneme - takhle tam káva nateče s klidným šuměním, a celá. Když to někdo stáhnout zapomene, prská to, chrochtá.. jak vzteklý čuník v dolní nádobě na vodu by vždy měla nějaká trochu zůstat, jinak to bude strašně smrdět..
jinak tyhle konvičky by údajně měly mít určitou "zajížděcí dobu," než se na nich vytvoří patina, pak teprv by káva měla být "to ono." mně teda nechutná ani tak, má to příšernou hliníkovou příchuť proto uvažuju že si někdy pro sebe pořídím takovou tu malinkou verzi nerezové ale ostatním to chutná a nevadí a tohle kafe si chystaj bez problémů den co den.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Jitt ~ Strážkyně tématu ~
Založen: 14.9.2009 Příspěvky: 4030 Bydliště: Dedina za Brnem :P
|
Zaslal: st leden 13, 2016 4:38 pm Předmět: |
|
|
Ja mam prave nerez a indukcni sporak kovova chut z toho neni ... a normalne to vzdycky vyplachnu a umyju vodou (bez jaru, ale "patinu" tam nenechavam). Na te nerez oceli to neni zapotrebi ... a vody mi budto zustane strasne moc (i pulka toho zasobniku) a nebo zas uplne malinko ... zalezi "jak to zrovna vyjde".
No, aspon si mam s cim hrat mlynek je v planu ale nemuzu sehnat ten co sme si s mamou vyhlidly ... tak to holt bude jeste chvili v rezii mletych kav _________________ Some women are lost in the fire. Me, I am born from within it. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
morana 601-1200. Guru III. kategorie
Založen: 17.7.2008 Příspěvky: 981
|
Zaslal: čt leden 14, 2016 9:45 am Předmět: |
|
|
my máme doma 2x frenchpress a clever dripper. turka som prestala piť a je to tak lepšie
najviac frčí frenchpress, hlavne kvôli objemu, pretože priateľ pije kávu z pollitrového krígla (už som si zvykla..). ja pijem kávu z malej šálky, zväčša 1x denne, takže pre mňa je dobrý dripper - príprava kávy v ňom je fakt rýchla a pohodlná. vždy si pridám trošku mlieka alebo smotany, tiež nesladím (Ani Boh neochráni toho, kto mi osladí kávu )
do budúcna by sme chceli poloautomatický presovač, tak uvidíme, či sa zadarí. prípadne ja osobne mám záujem o ďalšie alternatívy prípravy kávy (chemex, aeropress a podobne..). mokka konvičku nezvažujeme presne z dôvodov, ktoré tu uvádzate - je to zdĺhavé a tak.
jo a v kaviarni mám najradšej lungo s mliekom |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|