arrow PÉČE arrow Vyvážený jídelníček a jak na to
Vyvážený jídelníček a jak na to E-mail
Napsal Majdal_e_e_nka.   
Středa, 07 prosinec 2011

Klarusa: Tak a máme tu další z řady vašich článků, jejichž témata padla ve výzvě autorům. Tentokrát se podíváme na jídelníček a věci s ním související – sepsání se ujala Majdal_e_e_nka.

 

 

Vyvážený jídelníček a jak na to

Vyvážená strava a zdravý životní styl. Pojmy, které se dostávají do popředí dnešní moderní doby daleko více, než tomu bylo v letech minulých. Dříve – kdy toto téma nebylo natolik populární nebo natolik propírané, aby zahlcovalo veškeré časopisy, noviny, webové stránky a další informační média – se lidé zdáli být se sebou spokojení a otázka zdravé vyvážené stravy se týkala pouze těch, kteří měli různá onemocnění jako například poruchy metabolismu, choroby gastrointestinálního traktu nebo autoimunitní choroby – typicky diabetes mellitus či jiná onemocnění. V současné době se ovšem dostává toto téma rychle do popředí, protože se týká nejen lidí nemocných, ale i zdravých.

 

 

 

 

 

 

Moderní doba s sebou přinesla mnohé varianty stravování a je v podstatě na každém člověku, čím a jak se bude stravovat, avšak musí se počítat i s možnými riziky. Právě s rizikem spojená značně populární strava je – jak snad každého napadne – fastfood. Fastfood je opravdu trefný název, kdy na jedné straně máme jídlo rychle k dispozici a můžeme ho rychle sníst, na straně druhé máme též rychle hlad. Tyto typy rychlého občerstvení na nás koukají na každém rohu, avšak z nutričního hlediska nám nemají co nabídnout, vzhledem ke svému poměru tuk/sacharidy/proteiny. Tuku má tato strava opravdu dostatek, tedy není vhodné ji konzumovat příliš často, jelikož tělo si z této stravy moc živin nevezme a tuky se mohou začít usazovat v jednotlivých orgánech, což samozřejmě vede k mnoha onemocněním, ať už k obezitě nebo k arteriálním a srdečním chorobám, jako je například arterioskleróza, angina pectoris, infarkt myokardu a další závažná onemocnění. Vezmeme-li v potaz sacharidy, tak můžeme usoudit například z jednoho litru oblíbeného nápoje Coca-Coly, který obsahuje zhruba šestnáct kostek cukru, že to není vhodný nápoj pro denní pitný režim.

 

 

 

Jak se tedy stravovat zdravě?

V každém článku se můžeme dočíst, že je nutné mít vyvážený příjem základních živin, což jsou lipidy, sacharidy a proteiny, dále musíme mít dostatek vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě je velice důležité dodržovat pitný režim.
Člověk by měl v zásadě dodržovat jistá stravovací pravidla, která jsou všeobecně známá, ale opravdu málo lidí je skutečně dodržuje:
•    jíst minimálně 5× denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, popřípadě druhá večeře)
•    doba mezi jídly je dosti individuální, je dobré jíst každé 2-3 hodiny, aby nenastal pocit hladu
•    do jídelníčku zařadit dostatek ovoce a zeleniny ať už syrové, nebo tepelně upravené
•    preferovat spíše lehké večeře a nepřejídat se na noc
•    jíst naposledy cca 3 hodiny před spaním
•    nekonzumovat ve velkém množství jídla smažená a tučná
•    mít dostatečný příjem tekutin – postačí 1,5 až 2 l denně, dle fyzické aktivity
•    pít maximálně 2–3 šálky kávy denně
•    omezit příjem soli (stále více přibývá lidí, kteří automaticky solí jídlo, aniž by jej nejdříve ochutnali)
•    vyvarovat se denní konzumace alkoholu, omezit kouření nebo nekouřit vůbec
•    zařadit do svých aktivit pohyb a sport
•    nahradit slazené nápoje dostatečným množstvím nápojů neslazených, nejlépe vodou


Základem denního stravování je bezesporu snídaně. Bez snídaně pracuje metabolismus na principu glykogenolýzy, což je syntéza glukózy z jaterního glykogenu, právě ve chvíli, kdy je hladina glukózy v krvi nízká a tělo si žádá energii. Díky vydatné snídani je však organismus zásoben po nočním lačnění dostatkem glukózy a může tedy metabolizovat ji, čímž získá mnohem více energie. Snídaně by tedy měla obsahovat dostatek sacharidů, například ve formě ovoce, nebo pečiva. Všeobecně vhodnější je tmavé celozrnné pečivo, které obsahuje dostatečné množství vlákniny, která je velice potřebná pro zdravý chod střev. Také by měla být snídaně bohatá na bílkoviny, například mléčné výrobky –  jogurt, tvrdý sýr nebo mléko. Preferované müsli nemusí být vždy pro organismus vhodné, je nutné dbát na poměr sacharidů a tuků obsažených v těchto výrobcích. Často je müsli prezentováno jako dietní strava, ale ne vždy tomu tak je. Pitný režim je dobré zahájit ovocným, zeleným či černým čajem, popřípadě kávou, u které je však vhodné doplnit tekutiny i jinak, například vodou. Z ovocných šťáv jsou zdravější 100 % džusy a je lepší je naředit vodou.
Dopolední svačina by měla být lehká a měla by opět dodat dostatečné množství energie, často se doporučuje ovoce, které je dostatečně bohaté na sacharidy. Dále celozrnné výrobky, mléčné výrobky atd.
Oběd by se měl skládat z polévky a hlavního chodu doplněného o salát či kompot. Polévka, ač je často mnohými lidmi podceňována, je důležitá zejména pro přípravu žaludku (secernování žaludeční šťávy) na příjem další stravy a také je vhodná pro celkové zahřátí organismu. Hlavní chod by se měl skládat ze stravy bohaté na bílkoviny – zejména maso, sýry atd. Také by se nemělo zapomínat na přílohy – brambory, rýže, těstoviny, knedlíky.
Odpolední svačina může být dosti podobného charakteru jako svačina dopolední, zahrnout můžeme ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, celozrnný chléb či různé sušenky.
Večeře, jak již bylo zmíněno, by neměla být těžká a měla by se pohybovat zhruba kolem 17–18 hodiny, avšak i toto rozmezí je dosti individuální, protože jsou mezi námi tací, kteří chodí spát v dřívějších hodinách, a jedinci, kteří naopak nejdou spát dříve než kolem půlnoci nebo ještě později. K večeři jsou vhodné ryby, zeleninové saláty, těstoviny – jídla, která natolik nedráždí žaludek a GIT, tedy ne moc kořeněná, ostrá a v neposlední řadě tučná jídla.
Druhou večeři lze zařadit, pokud člověka přeci jen večer přepadne hlad. Druhá večeře se obvykle může skládat z mléčných výrobků, například z jogurtu či jogurtového nápoje, nebo z ovoce (grep, jablko).

Zjištění optimálních tělesných faktů lze získat pomocí jednoduchých testů:
•    V prevenci obezity lze spočítat BMI (= body mass index), což je výpočet pomocí dané váhy k dané výšce postavy.
 

            hmotnost                        (jednotka: kg)

-------------------------------

            (výška)2                                 (jednotka: m)

 


Doporučené rozmezí pro optimální výsledek BMI je 18,5–25. Jakmile je hodnota nad tuto hranici, znamená to riziko obezity, jakmile je pod tuto hranici, je možné riziko podváhy. •    Dále si můžeme zkontrolovat rozložení tuku v těle – poměr pas/boky. Ukládání tuku v oblasti břicha (centrální typ) je typický pro muže a je také rizikovější než ukládání tuku v oblasti boků a hýždí (periferní typ), které je typičtější pro ženy. Pas/boky – riziko
•    Ženy – vyšší než 0,85
•    Muži – vyšší než 1,00

•    V neposlední řadě je také vhodným ukazatelem obvod pasu.
•    Ženy – zvýšené riziko: vyšší než 80 cm, vysoké riziko: nad 88 cm
•    Muži – zvýšené riziko: vyšší než 94 cm, vysoké riziko: nad 102 cm



Příklad jídelníčku na jeden den:
Energie: 9 500 kJ, 80 g bílkovin, 70 g lipidů, 320 g sacharidů, 90 mg vit. C
Dostatek tekutin po celý den (30 ml/kg váhy) – vyhýbat se přeslazeným nápojům
Snídaně: Šunková pěna, 2x celozrnná kaiserka, půl papriky, čaj
Přesnídávka: Banán
Oběd: Italská polévka s těstovinou, Pečené kuřecí stehno po provensálsku, dušená rýže, broskvový kompot
Svačina: Kefírové mléko, celozrnná houska, jablko
Večeře: Bramborové šišky s mákem a máslem,

Ačkoliv jsou na místě různá doporučení a zásady, v podstatě by se dala zdravá a správná strava shrnout jednoznačně na doporučení, aby se člověk nepřejídal, jedl střídmě, a hlavně pestře. Vhodné je také při nákupech číst, co vlastně nakupujeme, jaké mají jednotlivé potraviny složení. Nutno podotknout, že ne všechna potravinová „éčka“ jsou na škodu a bez některých by si naše tělo nedokázalo z potraviny vzít potřebné živiny a látky ostatní.

 

 

 

Fotky (CC): Martin LaBar, Christian Cable, Bruno Furtado, DeathByBokeh
 

Posílejte i vy své články za virtuální a reálné odměny :) Více ZDE .

 

(C) Dlouhevlasy.cz a Majdal_e_e_nka 2011. 

 



Sdilej clanek na Facebooku






Komentáře (32)add
...
napsal Nicole , prosinec 19, 2011
Dala sis s článkem a jeho přípravou velkou práci. To je třeba ocenit!
Na základě svých dlouholetých zkušeností můžu říct, že některá doporučení jsou ale poněkud nevhodná. Energetický příjem okolo 2400 kalorií je například pro ženu střední postavy pracující v kanceláři příliš vysoký. Obecná rada o pěti jidlech po 2-3 hodinách se nedá aplikovat paušálně. Kdysi jsem takovým odborným radám věřila a touto stravou jsem se dostala na 72 kilo při výšce 165cm. Než mi došlo, že je nejlepší poslouchat vlastní tělo než obecné rady.
Musli je původně snídaně bez přidaného tuku a cukru, jenže to člověk nemůže kupovat ty průmyslové sladkosti s nápisem "Musli" ;-)
Ty šišky k večeři, to je příklad hodně nevhodné volby. Škrob, mouka, tuk, cukr - těžké jídlo na večer, prázdné kalorie.
Předpokládám, že tyto informace bereš z různých zdrojů a tak to, prosím, neber jako kritiku na sebe ;-)
Jak říkám, dala sis s článkem asi hodně práce.
...
napsal mad.whale , prosinec 20, 2011
Pěkné. Akorát šunkovou pěnu bych teda fakt vypustila (radši nechci vědět jak se to vyrábí), a dala třeba sýr.
Ty šišky na večer asi fakt nic moc, večer je podle mě lepší větší porce bílkoviny a menší porce sacharidů (plus zelenina, tý mi přijde v tom jídelníčku celkem málo), v tomhle bílkovina absolutně žádná.
Co se týče musli, tak kupovat to, na kterým je napsaný "sypané" a ne "zapékané".

Jinak já, co jsem začala jíst pravidelně (nějakou rozumější stravu než bagety, kfc a instantní tětoviny) zhruba po těch třech hodinách, tak je mi mnohem líp fyzicky i psychicky (už nejsem půl dne hladová a půl dne přežraná), a jako vedlejší bonus jsem zhubla asi 4 kila, což jsem fakt nijak cíleně neplánovala. A pleť a vlasy taky reagovaly mírným zlepšením.
...
napsal mad.whale , prosinec 20, 2011
Jinak, ten sýr co se týče mazání tak termizovaný (čerstvý), typu Lučina nebo Gervais, taveňáky samozřejmě nebrat (tavící soli atd., starý rozpuštěný sýry), plus na to ještě plátkovej.
A mně osobně teda ráno stačí jedna kaiserka, plus třeba celá paprika místo půlky, dvě kaiserky bych do sebe asi ráno fakt nenarvala, ač mám ráno fakt hlad, a bez snídaně je mi blbě.
...
napsal Kikuška , prosinec 20, 2011
Já právě poruchu metabolismu mám a s jídlem je to samé vážení a převažování.
Díky tomu jsem se právě začala zajímat o zravý životní styl :-)
...
napsal Wentyl , prosinec 21, 2011
Musím souhlasit s Nicole, článek je pěkný, ale ten denní příjem kalorií je docela velký. Šišky s mákem jsou sice hrozně dobré, ale zrovna vhodné pro vyvážený jídelníček nejsou...ale to může trápit jen někoho, kdo to fakt hlídá, jinak je to ok. Omezování soli má taky svá rizika, nemělo by se přesolovat, ale výrazné omezení soli může u některých lidí vést k problémům se štítnou žlázou, kvůli nedostatku jódu. Pět jídel denně se doporučuje hlavě u obézních lidí, ale jinak tři jídla stačí, to mám potvrzené od dietoložky/bioložkysmilies/wink.gif
...
napsal mad.whale , prosinec 22, 2011
No já mám podle BMI spíš podváhu a se třema jídlama denně bych teda umřela:-) Jako třeba snídat v 7 a pak až obědvat třeba v jednu, tak okoušu stůl i židli, a bude mi tak blbě, že se nebudu moct soustředit. Vyplatí se nechat si změřit bazální metabolismus, já si teda ze svejch zkušeností myslim, že třema jídlama denně ho člověk ani omylem nemůže pokrýt.
Na hubnutí je 9500 asi moc, ale na udržení pro zdravýho člověka, co se aspoň trochu hejbe si myslim, že to je v pohodě. (V tom jídelníčku to asi ale hodně zvedá ta pěna a šišky, s jinejma potravinama by to celkem kleslo)
...
napsal mad.whale , prosinec 22, 2011
Tedy nemůže ho pokrýt, pokud jí nějaký rozumný potraviny. Snídat nějakou přeslazenou buchtu, obědvat u mekáče a večeřet šišky, tak kaloricky bazál asi člověk pokryje, ale živiny z toho nebude mít žádný.
...
napsal Majdal_e_e_nka , prosinec 22, 2011
Ooolalaa :-) děkuji za kladné i záporné ohlasy smilies/smiley.gif
Chci jen podotknout, že článek je sepsaný ze zkušeností a poznatků ze školy, kterou studuji ;-) informace z internetu tam přepsané nejsou ;-)
Jop, jídeníček mi sestavovala spolužajda a pravda, šišky s mákem nejsou třeba supr trupr dietní, nicméně nutno podotknout, že je to jídelníček na jeden den pro člověka, který nemá problém s váhou a vezmeme-li v úvahu normální doporučovanou porci a ne porci dle představ ostatních lidí, :-) tak je vše zcela v pořádku ;-)
...
napsal Majdal_e_e_nka , prosinec 22, 2011
Jinak by se tady samozřejmě mohly rozebrat potraviny do detailu (müsli, šišky, šunková pěna), jenže to by člověk v podstatě nemohl jíst nic...
Nic se nedá doporučovat paušálně, každý člověk má jiný metabolismus :-)
Snažila jsem se popsat a vymezit takový ten průměr :-) zlatá střední cesta... ;-)
Jídelníček to je pro člověka, který má nrmální váhu, v průměru tak 70 kg ;-) to jsem zapomněla dospat..
A ano, na sedavé zaměstnání to třeba není ono, ale to je již jistá "patologie" kdy by se měl člověk úměrně ke svému povolání hýbat :-)
...
napsal Wentyl , prosinec 23, 2011
Tyjo, to je mazec, když si vezmu těch 70 kg jako normál...to je o 17 kilo víc, než mám, to bych musela sežrat povoz i s koňma a bábu s roštim, abych byla normál smilies/cheesy.gif BMI je kravina sama o sobě, možná to vychází čistě orientačně, ale sportovec se zdravou muskulaturou, může být paradoxně těžší, než típek s pupíkem, protože svalovina je těžší, než tuk a mě vždycky vyjde uplná somálská šílenost, takže to snad ani radši nebudu zkoušet smilies/grin.gif Neříkám, že tenhle způsob stravování nefunguje, jsem přesvědčená, že u 50% české populace by to bylo zlepšení o 100%, kdyby tohle dodržovali, ale já to dělám jinak smilies/wink.gif
...
napsal ilona , prosinec 23, 2011
Dík za zajímavé čtení. smilies/smiley.gif

Zrovna bramborové šišky s mákem bych mohla snídat,obědvat i večeřet,je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel - ale BOHUŽEL mé zažívání od určité doby bojkotuje mák ... aaaach jo.


...
napsal Majdal_e_e_nka , prosinec 24, 2011
Wentyl: :-) :-D já taky nemám 70 kilo smilies/cheesy.gif ... a sportovec a chlápek s pupíkem to je rozdíl, o tom žádná :-) ale BMI blbost není ;-) ač jsem podle něho skoro podvýživa (i když teď už asi ne), no ale též se podle toho neřídím... :-)
...
napsal Herminka , prosinec 27, 2011
Já si vždycky říkám, kdo je to vlastně ten "průměrný 70kilový člověk" - 70 je na průměrnou ženu sakra hodně a na průměrného chlapa zase málo smilies/cool.gif
...
napsal MyScene , prosinec 29, 2011
Herminka - 70 kilo na průměrnou ženu sakra hodně? A kolik myslíte, že by měla mít? Já při svých 180 centimetrech mám cca 75 kg a za nějakou obézu se opravdu nepovažuji smilies/grin.gif
...
napsal Wentyl , prosinec 30, 2011
70 kilo neni hodně...to je fakt takovej "normál" smilies/grin.gif Nemůže se to porovnávat s jinejma lidma, každej člověk má jinak hustý kosti, jinak rozložený tuky v těle, jiný množství vody...a to se ta váha pak může dost lišit, i když jsou obě holky štíhlý. Já mám 175 cm, včera jsem se vážila a má 53 kilo. A jako nějaká podvýživa si taky nepřipadám smilies/wink.gif To by se muselo jít na nějaký celkový vyšetření, kde změřej množství tuku a všechny ty serepetičky a podle toho by se vypočítala "správná" váha. Ale myslim si, že by se člověk neměl vážit na kila, ale měřit
...
napsal Wentyl , prosinec 30, 2011
...ale měřit na centimetry, vždyť oblečení si taky nekupujeme na kila. Je to takovej zaběhlej mýtus, ale dvě stejně štíhlý holky můžou mít uplně jinou váhu.
...
napsal Armelle , leden 15, 2012
Ve Francii by tento příklad jídelníčku byl považován za ukázku toho, jak zdravý a vyvážený jídelníček nemá vypadat. Hlavní výtkou by asi byl nedostatek ovoce a zeleniny a příliš cukrů. Francouzské zásady zdravé výživy hlásají:

1. jíme 5x denně
2. minimálně 5 kousků ovoce a zeleniny denně
3. co nejméně cukrů

Příklad:

snídaně - ovoce, teplý nápoj (káva, čaj), pečivo s máslem či lehkým sýrem, jogurt, vajíčko, každopádně zachovat kombinaci: ovoce - pomalé cukry (pečivo, müsli) - bílkovina
svačina - ovoce, pomalý cukr (pečivo), jogurt či jiná lehká bílkovina
oběd - jako předkrm salát, jako hlavní chod maso, zelenina, příloha, jako zákusek ovoce či jogurt
sváča - ovoce či zelenina či lehká bílkovina nebo oboje a pečivo
večeře - salát, lehčí bílkovina (ryba, tofu) a zelenina, v případě hladu příloha, nebo sytá polévka, jako zákuse ovoce či jogurt

Salát se doporučuje na začátku každého oběda i každé večeře, dodá tělu dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny.
Sladká jídla typu bramborové šišky s mákem jsou považována za zcela nevhodné, dodají tělu spoustu prázdných cukrů a minimum vitamínů, minerálů a antioxidantů. Šišku s mákem by si Francouz dal jednu jako zákusek.
...
napsal Taru , leden 15, 2012
A víte že dávat si ovoce (podle francouzských zásad) jako zákusek je prý totálně špatně? smilies/grin.gif Ovoce se totiž tráví nejrychleji a dát si ho za hlavním jídlem znamená, že se nám v břiše "zasekne", začne kvasit a dělat nepříjemné věci smilies/grin.gif Takže ovoce jen na prázdný žaludek, případně 30 minut před jídlem smilies/wink.gif Ale pokud někdo snese kombinaci pečiva a ovoce, případně masa a ovoce bez úhony, budiž mu to přáno smilies/wink.gif Já radši zůstanu u ovoce "na prázdno" smilies/cheesy.gif
...
napsal Armelle , leden 15, 2012
Je pravda, že Frantíci teď nově vyzývají k tomu, aby se jedlo ovoce na začátku. Při našem vánočním pobytu ve Francii se nám dokonce chlubila jedna známá tím, že teď jedí ovoce za všeho nejdříve a prý je to lepší.
...
napsal Klarusa , leden 15, 2012
Teď je jenom otrázka, zda mají patent na pravdu soudruzi francouzští či ti, z jejichž zdrojů čerpala Majdal_e_e_nka. smilies/grin.gif (ale jelikož minimálně ve dvou bodech z těch třech uvedených Armelle se obojí zcela shoduje, tak asi v tom možná ani není až takový rozpor smilies/wink.gif )
...
napsal Armelle , leden 16, 2012
Rozhodně si nemyslím, že by Francouzi měli patent na rozum. I když
možná tak můj příspěvk vyzněl. Za to se omlouvám. Jen jsem chtěla
ukázat jiný pohled na věc.
Ve Francii jsem několik let žila a troufám si tvrdit, že ji poměrně
dobře znám. Proto to srovnání. Ve Francii se o výživě mluví mnohem
více než u nás, je dispozici více informací, osvěta celkově je
větší, plus nesmíme opominout francouzsku gastronomickou tradici. Já
osobně ve Francii vidím méně obézních a více štíhlých lidí než v
Čechách, a myslím, že oficiální statistiky jdou stejným směrem. Tedy
pochopitelně se i ve Francii objevil fenomén "chudý a nevzdělaný
rovná se tlustý" ze špatného jídla, ale týká se víceméně jen
arabských přistěhovalců, ne širokých sociálně znevýhodněných vrstev
skutečných Francouzů. A Francouzky mají vlasy překrásné ... v mých
očích tedy.
Já sama mám s "francouzských" způsobem stravování dlouholeté a
bohaté zkušenosti a moje tělo ho přijalo s nadšením. Zmizely
problémy s pletí, na vlasy si rozhodně nemůžu stěžovat a na váhu bez diet (a
to ani v mém věku) taktéž ne, přičemž má genetická dispozice jde
opačným směrem.
Budu trochu prostořeká a napíši, že mi způsob stravování uvedený v
článku připadá jak opsaný z komunistické učebnice dobré hospodyňky.
Naprosto chybí ovoce a zelenina a doporučovat sušenky ke svačině
nebo šišky s mákem k večeři je dle dnešních výzkumů poněkud
nevhodný. Ale v řadě věcí se shodneme - pravidelnost stravování,
vynechání sladkých nápojů, průmyslově připravovaných jídel a
pestrost stravy pisatelka taktéž chválí.

...
napsal Wentyl , leden 16, 2012
Já si myslim, že na všech těhle "teoriích" je něco pravdy a zároveň se to nedá aplikovat na všechny stejně. Každej člověk je originál, ať se to týká metabolismu, nebo i krevní skupiny...a od toho se to všechno odvíjí. Třeba lidi s krevní skupinou 0 můžou jíst neomezeně maso...no a ostatní skupiny maj třeba jinou schopnost zpracovávat sacharidy a bílkoviny...což je třeba můj případ. Já mám sacharidovej metabolismus...tzn, kdybych chtěla držet dietu, tak moje slabina je třeba pečivo, takže moje dieta by se měla skládat hlavně z hodně ovoce, zeleniny, vlákniny, atd atd...oproti tomu, když jim moc často maso, je mi špatně a těžko. To, že si člověk najde někde nějakou super zaručenou dietu je sice fajn, ale nejdřív by měl poznat to, jak funguje jeho tělo smilies/wink.gif Protože pak se může zásobovat celoznym pečivem, nebo bílym masem, ale jeho tělo na to nebude reagovat tak, jak by chtěl. To samý třeba vegetariánství. Na jedný straně jsou ti, co tvrděj, že bez masa se člověk neobejde a na druhý zase ti, co říkaj, že maso potřebujeme. No a paradoxně maj pravdu obě skupiny, protože někdo má tělo nastavený tak, že se bez masa skutečně obejde...no a někomu by hned začala týct krev z nosu, byl by chudokrevnej...a prostě člověk by měl nejdřív zjistit, jak mu v těle funguje ten jeho mechanismus... smilies/smiley.gif
...
napsal Wentyl , leden 16, 2012
...oprava...na druhý zase ti, co říkaj, že maso nepotřebujeme smilies/grin.gif
...
napsal stargei , leden 18, 2012
Ak prestanete jest jedla, o ktorych vasi praprarodicia nepoculi, a keby ste sa normalne hybali a jedli typicky jedalnicek s tradicnymi jedlami (ano, aj tie tzv. tazke a nezdrave, ale v takom pomere ako oni) za podmienky, ze vasi praprarodicia neboli uplni chudaci (uplne chudobni, ze hladovali a mohli si dovolit iba chlieb/zemiaky..), mali by ste schudnut(ktori to potrebujete) A ozdraviet (alebo sa vam aspon polepsi). Zhrozili by ste sa, keby ste vedeli, ake latky (typ tukov, chemikalie atd) sa nachadzaju napr. v musli alebo uz spominanom tavenom syre, sladkostiach, margarinoch atd. Vacsina chlebov nema celozrnnu muku. Celozrnna muka nie je nejaka lepsia moznost. Je to absolutna nutnost. Ludia to nevidia, lebo nevedia suvislosti. Ja som v tejto stranke vzdelana a je mi luto, kolko chorych (ekzemy, imunita, rakovina ...) a tucnych ludi vidim a viem o faktore (=jedlo), ktore vyrazne ba az ROZHODUJUCO ovplyvnuje stav tychto ludi. Ovocie, zelenina a strukoviny (CZ lusteniny) - normalne dopestovane - su klucove - dodaju mineraly, vitaminy, stopove prvky, kvoli ktorych nedostatku su mnohi ludia chori. A zarazajuco vela lekarov ignoruje zakladnu logiku, ze ked organizmu chyba nejaka latka potrebna v metabolizme (napr. na regeneraciu tkaniv, tvorbu buniek IS), tak asi vznikne porucha.

P.S. kedysi sa nepouzival biely rafinovany cukor, skor sa pouzival na osladenie med.
P.S. 2: tradicne kultury sice vykazuju ovela lepsie stravovanie a zdravie - za podmienky, ze nie je hlad a ludia dodrziavaju hygienicke navyky-, ale stale medzi nimi existuju relativne rozdiely...; tym chcem povedat - uberte na bravcovom... je jednym z tych jedal, ktore sposobuju tie relativne rozdiely a je jednym z jedal, ktore su na CZ a SK velmi oblubene. radsej si doprajte kvalitnu hydinu (drubezi ci ako) a rybu dva razy za tyzden. Ak normalne zarabate, nebudete schopni kupovat kvalitne maso velakrat do tyzdna, co ale je prospesne pre vase zdravie, lebo prilis vela masa nie je az tak super.



Armelle: v mnohom sa zhodneme.
...
napsal mad.whale , leden 19, 2012
Tak ty "francouzské zásady" bych ani nenazvala francouzské. Spíš "obecné" s tím, že je možná procentuelně Francouzi dodržují o něco svědomitěji než např. Češi smilies/smiley.gif (Ony se vlastně shodují s těmi obecnými radami v článku, jenom ten konkrétní jídleníček už není úplně ideální)
Jinak souhlasím, že z masa je nejhorší vepřový, to by mělo bejt spíš vyjímečně. Libový hovězí je mnohem lepší.
...
napsal Wentyl , leden 20, 2012
Oni hlavně třeba Francouzi mají v tomhle asi i jinou mentalitu, že jim na zdraví narozdíl od průměrných Čechů víc záleží smilies/grin.gif Já kolem sebe nějak moc často pozoruju, že si Češi zakládaj na hesle, že nejlepší zelenina je jelito a nejlepší ovoce tlačenka. A jak vypadá 50% český populace? smilies/grin.gif Dřív se jedlo maso jednou týdně. Člověk nemá na trávení masa moc přizpůsobená střeva. Máme v podstatě trávicí systém býložravců smilies/wink.gif Teď nemyslim bachod, knihu, nebo čepec smilies/grin.gif, ale masožravci mají krátká střeva, protože potom by jim to tam hnilo. Víte, jak moc má průměrný člověk zaplísněný organismus? Pak má nafouklý břicho, jak leklá ryba, je mu těžko...no bodejť by ne smilies/smiley.gif Co jsem tak slyšela zase u nás ve škole o přednášce z biologie, tak typický český ovarový masožrout může mít ve strevech plísně dlouhé třeba metr...jinak jak píše stargei, tak med je stoprocentně lepší, než cukr...ten je doslova jed pro tělo.
...
napsal Taru , leden 21, 2012
Wenty: Prosím, prosím, nerozepsala bys ty plísně a podobné potvory někam do vlákna? Třeba do Zdravé stravy a životního stylu nebo do nějakého takového? Mě by to totiž dost zajímalo, tak jestli máš víc takových informací, tak bych ti byla za nějaké takové vypsání vděčná smilies/smiley.gif
...
napsal Wentyl , leden 21, 2012
To je jednoduché smilies/smiley.gif Lidi jsou sice všežravci, ale střeva máme dost podobná býložravcům, kteří přijímají neskutečné množství vlákniny...máme je dost dlouhá a když člověk jí moc často maso...hlavně vepřové a tak, které je obečně horší na trávení...tak pokud v sobě nemá dost živých kutur, které se o likvidaci těhle odpadů starají (třeba z všelijakých těch jogurtů, kefírů atd.), nebo nepříjímá dostatek vlákniny, která působí ve střevech, jako čistící kartáč, tak to tam začně zahnívat, protože nám potrava prochází traktem poměrně pomalu. No a z toho jsou pak problémy se zažíváním, nafouklé břicho, bolesti, průjmy, zácpy...a prostě všechny tyhle břišní záležitosti smilies/grin.gif Silně zaplísnit může člověka i čokoláda, která je pro mnoho menších tvorů dokonce toxická. No a na střevech záleží naše imunita, takže pokud se o ně člověk nestará a cpe jim tam salámy, živočišné tuky a moc alkoholu, místo zeleniny a ovoce (ale nechtěla bych moc moralizovat, já si taky občas dám nějakou dobrotkusmilies/cheesy.gif), tak to zažívacíma potížema nekončí a krom toho, že budeme vypadat, jako březí vlk to můlže skončit rakovinou tlustého střeva...ve které jsou Češi díky své lásce k uzeninám, pivečku a slivovičce světovou jedničkou smilies/undecided.gif Pokud se nepletu, tak v Česku na to umírá průměrně každý osmý člověk? smilies/sad.gif Protože Češi z jakýchsi nejasných důvodů spontálně odmítají pozřít cokoliv, co má v názvu napsáno "celozrnný, bio, či acidofilní" smilies/grin.gif To už je asi fakt otázka národní hrdosti a paličatosti...a taky trochu hlouposti. Rakovina tlustého střeva je totiž z 90% způsobená stravou...tzn., že pokud to člověk nemá dědičné a nezabije ho dřív infarkt, tak je si za to může sám svýma salámkama smilies/wink.gif
...
napsal Wentyl , leden 21, 2012
A jinak co se týče tý naší bioložky, tak se od ní občas dozvídám docela perly, co se týče stravování a životního stylu smilies/smiley.gif Třeba ohledně těch živých kultur ve střevech, tak průměrně v nich máme cca kilo bakterií smilies/grin.gif A pokud člověk jí ty brobiotický jogurty, nebo mlíka...tak by je měl VŽDYCKY jíst jen od jedný značky. Každá firma tam totiž dává jiný kultury...jedno má bifidus esencis, druhý elcasei imunitas, další laktobacilus acidofilum...atd atd...a co se stane, když tam k jedněm bakteriím šoupnete jinej druh? Velkej masakr smilies/grin.gif Takže se to nakonec jaksi vynuluje, protože se to tam navzájem pozabíjí...takže když si dáme jeden den activii, tak pak neni dobrý si dávat druhej den neco jinýhosmilies/cheesy.gif Podle mě nejlepší jsou ty selský jogurty...
...
napsal mad.whale , leden 21, 2012
No...zjednodušeně řečeno by měl člověk prostě jíst pestře smilies/smiley.gif
Ale připomnělo mi to, že mám v lednici ještě zbytek pravýho uheráku smilies/grin.gif
...
napsal Taru , leden 23, 2012
Wentyl: Díky za rozepsání smilies/wink.gif
Jinak mě tak napadlo, když se teda ty "přátelské" bakterie navzájem pobijí, tak by pak ale neúčinkovaly ani probiotika v kapslích, kde je těch kmenů bakterií vždycky hned několik, ne? Což mi nějak nesedí, protože můžu potvrdit, že třeba probiotika od Swiss, kde je těch kmenů 5 nebo 6 opravdu fungují..
...
napsal Wentyl , leden 23, 2012
To fakt nevim...asi se nekámošej jen některý druhy smilies/grin.gif





Komentare od clenu Facebooku


Napište komentář
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Opište písmena z obrázku


busy
Aktualizováno ( Úterý, 13 březen 2012 )
 
< Předch.   Další >